Bijna blind en tóch burgemeester: Tjarda Struik is het levende bewijs dat het kan. Maar als je burgemeester bent moet je natuurlijk ook speeches geven en belangrijke stukken lezen. Maar hoe doe je dat als je vrijwel niks meer kan zien? Struik heeft daar een bijzondere manier voor. En nee, het is geen braille. “Ik denk niet dat iedereen doorheeft hoeveel moeite dingen mij kosten.”
Sinds eind 2023 is de ‘blindfluencer’, zoals ze zichzelf noemt, burgemeester van Leiderdorp. De 37-jarige Struik heeft slechts vijf procent zicht, maar dat weerhoudt haar niet om nieuwe uitdagingen uit te gaan, zoals bijvoorbeeld de nieuwjaarspeech voordragen en voorlezen voor de klas tijdens de Nationale Voorleesdagen. Maar hoe doet ze dat eigenlijk?
Software
“Ik gebruik geen braille”, legt de burgemeester uit in haar werkkamer in het gemeentehuis. “Het is een soort voice-software, die kun je installeren of zit vaak al op veel devices. En die praat heel snel, dus ik loop hier de hele dag met mijn oortjes in te luisteren naar wat er in belangrijke documenten of berichtjes staat.”
Op deze manier kan iemand met een visuele beperking ook gewoon burgemeester zijn. Maar het feit dat Struik afhankelijk is van de software, betekent ook dat het wel eens fout kan gaan. “Soms staan er spelfouten in de tekst. Dan hoor ik bijvoorbeeld in mijn oor: organisatie, spelfout.”
Plaatjes
En soms kan het ook op belangrijke momenten fout gaan. “Ik moest voorlezen voor een klas op een basisschool. En net op die dag werkte het niet. Gelukkig had ik iets bedacht: ik vraag de kinderen gewoon om hulp. Dat vonden ze superleuk! Een kinderboek bestaat ook voor het grootste deel uit plaatjes dus dat was fijn.”
Niet alleen het lezen en speechen is een grote uitdaging die Struik graag met beide handen aanpakt, maar überhaupt ergens komen is een stuk moeilijker dan wanneer je wel kan zien. “Ik moet alles met de taxi doen. Ik kan niet zomaar even de auto pakken of op de fiets gaan. Ik zou alles doen om weer een stuk door het dorp te kunnen fietsen, maar dat gaat helaas niet.”
Naast dat de 37-jarige vrouw burgemeester is, heeft ze ook nog een gezin en is ze actief op sociale media. Dat de dagelijkse kleine dingen in het leven haar meer moeite kost dan anderen, beseft niet iedereen, denkt ze. “Ik denk niet dat iedereen door heeft hoeveel moeite dingen me kosten. Ik ben daar zelf ook een groot veroorzaker van. Want ik wil het er niet telkens over hebben, maar soms is het wel goed om dat te doen.”
Leiderdorp MaatschappijTelefoon Redactie
071 - 5425160