Tuur beheert nu de sleutel van de afvalbak. (Foto en video: Omroep West)

Buurtbewoners zijn zwervende zakken zat en gaan zelf storingen ondergrondse containers verhelpen

In Leiden is de adoptie van ondergrondse afvalcontainers populair. Binnen korte tijd hebben bijna zestig inwoners een afvalbak ‘in beheer’ genomen. Zodra er een ondergrondse container verstopt zit, kan een deze buurtbewoners de bak openen en de verstopping verhelpen.

“Dat is de sleutel en hij past op dat deurtje”, zegt afvalcoach Piet Van Vegten terwijl hij de sleutel overhandigt en naar de ondergrondse afvalcontainer in de Rijnzichtstraat wijst.

“Dankjewel”, zegt Leidenaar Tuur Wijnkoop als hij de afvalbak probeert te openen. “Zo, een druppeltje olie in het sleutelgat? Dat zal mijn eerste klus worden”, zegt Wijnkoop droog.

Niet meer wachten op vuilnismannen
De afvalcoach legt uit hoe het mechanisme van de container werkt en hoe te handelen bij een vastzittende vuilniszak. Moeilijk is het niet, maar wel effectief, want nu kan een verstopping snel worden verholpen.
Meestal hoopt het afval zich op rond een verstopte bak, wachtend op vuilnismannen die de buurt verlossen van bergen rotzooi. “Dat trekt meeuwen aan die de zakken opentrekken en veel lawaai maken”, weet Tuur.

“Ik had helemaal niet op zo’n succes gerekend, niemand eigenlijk. Je weet nooit hoeveel mensen erop reageren als je iets in de publiciteit gooit”, geeft Van Vegten toe.

Toch denkt hij wel te weten hoe het komt dat de Leidenaren enthousiast een container adopteren. “Ik denk dat veel mensen betrokken zijn bij hun woonomgeving. Ze willen niet in de rotzooi leven. Als ze daar een steentje aan bij kunnen dragen dan doen die mensen het graag. Het zijn gewoon hele lieve mensen die hart hebben voor hun wijk, voor hun straat. Dat geeft een warm gevoel”, zegt Van Vegten bijna geëmotioneerd.

Werk aan de winkel
Tuur zag de aankondiging van de gemeentelijke campagne in de krant staan. “In eerste instantie dacht ik: wil ik dat nou echt wel, want dat betekent werk aan de winkel.” Toch meldde hij zich aan als adoptant: “Want dan kan ik het zelf aanpakken als er wat is en dan ben je niet afhankelijk van anderen of de gemeente. Want die hebben natuurlijk na een melding een paar dagen nodig voordat ze het probleem kunnen oplossen.”

‘Nu maar hopen op een storing’
De adoptanten krijgen naast de containersleutel ook een setje werkhandschoenen. Deels voor de hygiëne en omdat in de vuilniszakken wel eens glas of een verdwaald aardappelschilmesje kan zitten.

“Het voelt goed om dit te doen. We gaan aan de slag”, zegt Tuur terwijl hij in zijn handen wrijft. “Nu maar hopen dat er snel een storing komt”, voegt hij met een knipoog toe.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×