Het duurzaamheidsloket Foto Isabella Koster

Een groene toekomst begint hier: Leiden opent duurzaamheidsloket

Direct naast station Leiden Centraal ligt een begroeid terrein dat op het eerste gezicht misschien braakliggend lijkt, maar schijn bedriegt. Hier is namelijk hét nieuwe duurzaamheidsloket van Leiden gevestigd. Wethouder Energie Yvonne van Delft verrichtte op 19 maart de feestelijke opening en na afloop konden bezoekers genieten van duurzame snacks; zelfgemaakte veganistische bitterballen.

Het is een zonnige woensdagmiddag en op het terrein aan de Stationsweg heeft zich een behoorlijke groep mensen verzameld. ‘Keep calm plants have protein’, prijkt het op het shirt van een van de bezoekers. Ze is druk in gesprek met een medebezoeker, en benadrukt dat veganisme vaak onterecht een slechte reputatie heeft. Een andere bezoeker is volledig in stijl gehuld in bloemenpatronen, met een grote bloem sierlijk in haar haar gestoken.


Bezoekers tijdens de opening van het duurzaamheidsloket

Wanneer de opening begint, zijn alle ogen gericht op wethouder Yvonne van Delft. Samen met een medewerker van het duurzaamheidsloket zet ze een jonge boom in de grond. Bezoekers maken enthousiast foto’s van het symbolische moment, dat de officiële start markeert van dit nieuwe duurzaamheidswalhalla in de stad.


Wethouder Yvonne van Delft en een medewerker van het duurzaamheidsloket

Van burgerinitiatief naar duurzaamheidscentrum
Het duurzaamheidsloket begon als een burgerinitiatief onder de naam Netwerk Leiden Sneller Duurzaam, een samenwerkingsverband van organisaties en inwoners die zich inzetten voor een groenere stad. Het is echter niet de eerste keer dat Leiden een duurzaamheidsloket opent. “In de jaren negentig hadden we er ook al een”, vertelt medeoprichter Jeroen Schrama. “Bij mij heeft altijd het idee gespeeld om opnieuw een duurzaamheidscentrum in Leiden te realiseren”.

Na een bezoek aan het duurzaamheidsloket in Zutphen en met een subsidie van 20.000 euro van de gemeente kreeg het initiatief uiteindelijk z’n huidige vorm. Hoewel het loket zijn deuren al op 5 februari opende, wordt het vandaag officieel ingewijdt.

Elke woensdag kunnen inwoners van de stad terecht in het loket voor advies over verduurzaming, energietransitie, vergroening en duurzaam voedsel. “Als je niet weet waar je moet beginnen of ergens tegenaan loopt, kom dan langs. Laat je adviseren, inspireren en motiveren”, zegt een enthousiaste Schrama.

Gedreven vrijwilligers met een missie
Het advies wordt volledig gegeven door vrijwilligers, door Schrama treffend omschreven als “duurzaamheidsidealisten”. Het zijn stuk voor stuk bevlogen mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een groenere planeet. De meesten zijn werkzaam bij organisaties die zich bezighouden met duurzaamheid en komen eens per maand langs in het loket om anderen op weg te helpen.

Zo werden er bijvoorbeeld al warmtepompspreekuren georganiseerd in het duurzaamheidsloket, waarbij ervaringsdeskundigen die zelf een warmtepomp hebben, hun kennis delen met geïnteresseerden. Bezoekers krijgen praktische tips en tricks uit de eerste hand. “Het is niet commercieel”, benadrukt Schrama. “We zijn er niet om mensen iets aan te smeren, zie het als een kennisoverdracht”.

Rondleiding door duurzaamheidsparadijs
Na de officiële opening krijgen de bezoekers een rondleiding over het terrein. Tussen het groen en de planten beweegt de groep zich richting het kloppende hart van de Fungi Farmers. “Het is wel heel eco allemaal”, merkt een van de bezoekers lachend op terwijl hij zich een weg baant door het groen.

Het duurzaamheidsloket is gevestigd op The Field, een unieke broedplaats waar verschillende duurzame initiatieven samenkomen. Op het terrein bevinden zich onder andere een bomendepot, een moestuin, een tuinclub en diverse duurzame ondernemers, zoals de Fungi Farmers.

Bij de oesterzwamkwekerij van de Fungi Farmers vertelt een vrouw enthousiast over het productieproces. De oesterzwammen worden gekweekt op koffiedik, dat de Farmers door heel Leiden inzamelen. Vervolgens worden de oesterzwammen verwerkt in bitterballen die hier op het terrein worden geserveerd. Volgens Schrama zijn het “de biefstuk onder de vleesvervangers”. En hij heeft gelijk, want de plantaardige bitterballen vallen goed in de smaak. Binnen de kortste keren is het dienblad leeg en verdwijnt er een nieuwe lading in de frituur.


De oesterzwambitterballen van de Fungi Farmers

Circulariteit als rode draad
Het concept van circulariteit staat centraal op het terrein. In plaats van het traditionele lineaire model van maken, gebruiken en weggooien, richt circulariteit zich op hergebruik, reparatie en recycling om zo afval te verminderen. De koffiedik-oesterzwam-bitterbal-cyclus is hier een treffend voorbeeld van.


De zakken met koffiedik waarin de oesterzwammen groeien

Volgens Schrama is het doel van het duurzaamheidsloket niet alleen om een aanspreekpunt te zijn voor bewoners, maar ook om bedrijven met elkaar te verbinden. En als het aan hem ligt, blijft het niet alleen bij dit loket. De grote droom is om toe te werken naar een overkoepelende organisatie voor duurzaamheid in Leiden.

Tot en met 30 april is het duurzaamheidscentrum geopend voor iedereen met vragen. Bezoekers zijn welkom op woensdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en ’s avonds van 19.00 tot 21.00 uur. Het loket is gevestigd aan het Stationsplein 25 in Leiden.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Nieuws


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×