De eerste twee Stolpersteine van Voorschoten zijn donderdagochtend geplaatst op de Oranjekade. De goudkleurige stenen liggen bij Oranjekade 61, ter herinnering aan de joodse inwoners Lewise Judith Polak en Mauritz Heiman van Someren. Op een andere locatie in het dorp volgt binnenkort een derde Stolperstein.
Herdenking aan Lewise Judith Polak en Mauritz Heiman van Someren
Halfzus en halfbroer Lewise Judith Polak en Mauritz Heiman van Someren woonden samen aan de Oranjekade 61. Lewise was verpleegster en Mauritz werkte als vleeshouwer. Tijdens de oorlog deden ze zich voor als echtpaar in de hoop zo veiliger te zijn. Desondanks werden ze opgepakt en via doorgangskamp Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz. Op 26 februari 1943 werden ze daar vermoord. Lewise was 56 jaar oud, Mauritz 51.
Stolpersteine als blijvende herinnering
Sinds 1992 legt de Duitse kunstenaar Gunter Demnig Stolpersteine om slachtoffers van het nationaalsocialisme te herdenken. De stenen, voorzien van een messingplaatje met naam en historische gegevens, worden geplaatst bij de laatste vrijwillige woonplaats van de slachtoffers. Inmiddels zijn er verspreid over Europa tienduizenden Stolpersteine te vinden.
Initiatief in Voorschoten
Het initiatief voor de plaatsing van Stolpersteine in Voorschoten komt van inwoner René van der Heijden. Hij was met zijn kleinzoon en twee nabestaanden van Lewise en Mauritz aanwezig zijn bij de ceremonie, waarbij de levensgeschiedenissen van de slachtoffers worden voorgelezen. Binnenkort volgt de plaatsing van een derde Stolperstein in Voorschoten, en mogelijk worden er in de toekomst meer stenen gelegd.
Namen blijven noemen
Burgemeester Nadine Stemerdink benadrukt het belang van herdenken. Volgens de joodse traditie blijft een mens voortleven zolang diens naam wordt genoemd. De Stolpersteine vormen een monument dat de herinnering aan Lewise en Mauritz levend houdt en een oproep om te blijven praten over de geschiedenis en haar slachtoffers.
Telefoon Redactie
071 - 5425160