De plannen voor een nieuwe opzet van Leidens Ontzet waren al bekend, maar wat vinden de Leidenaren er eigenlijk van? Op de markt en in de stad klinken verschillende geluiden over de nieuwe aanpak, waarbij het feest meer over de stad wordt verspreid en het aantal vergunningen flink wordt teruggeschroefd. Het moet een volksfeest blijven, zoals het altijd is geweest. Maar ik snap wel dat het soms te druk is.
“Als het maar niet te commercieel wordt”, zegt een bezoeker van de markt. Een andere Leidenaar is positiever: “Ik ben vaak op 2 oktober de stad in geweest en soms sta je echt vast op de Beestenmarkt. Als het zich wat meer verspreidt, is dat alleen maar goed.” Leiden wil al een aantal jaar af van de enorme drukte in het centrum van de stad met Leidens Ontzet. Het is zo druk dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Sinds de coronatijd is de stad bezig het evenement meer over de hele stad te spreiden.
Minder vergunningen
Een van de grootste veranderingen van komende editie is het terugbrengen van het aantal vergunningen. Waar er voorheen jaarlijks zo’n 35 vergunningen werden verstrekt, worden dit er nu slechts vijf à zes. Dit betekent dat ondernemers binnen een bepaalde zone samen moeten werken. “Iedereen die zich in zo’n zone bevindt, moet meedoen en draagt zowel bij aan de kosten als aan de organisatie”, legt wethouder Yvonne van Delft uit.
Veel Leidenaren zijn benieuwd hoe dit in de praktijk uitpakt. “Ik hoop niet dat het betekent dat de prijzen omhoog gaan’, zegt een trouwe bezoeker van het evenement. ‘Ook hoop ik dat er nog steeds genoeg leuke plekjes zijn om een biertje te drinken.”
Niet één middelpunt
Er wordt gewerkt met zones, zodat bepaalde delen van de stad hun eigen karakter en sfeer kunnen behouden. Dit betekent onder andere dat er meer feestlocaties bij komen en dat de Beestenmarkt en Nieuwe Rijn niet meer de absolute middelpunten zijn. “Dat vind ik wel goed”, zegt een Leidenaar. “Leiden is meer dan alleen de Beestenmarkt en de rest van de binnenstad. Er zijn genoeg plekken waar het feest kan uitbreiden.”
Om de overgang soepel te laten verlopen, hebben de gemeente en de betrokken partijen een netwerkcoördinator aangesteld: Wouter Vermeulen, bekend van de Leidse feestband Barry Badpak. “Deze functie kwam op mijn pad”, vertelt Vermeulen. “Het is natuurlijk een droombaan, maar er zijn ook nadelen: ik kan niet meer drinken op 3 oktober en ook niet meer op het podium staan. Maar Barry Badpak blijft gewoon bestaan.”
‘Maakt niet uit waar’
Leidenaren volgen de ontwikkelingen met interesse. “We zullen het pas echt weten als het zo ver is”, zegt een bezoeker op de markt. “Maar zolang het gezellig blijft, maakt het mij niet uit waar ik mijn hutspot eet en mijn biertje drink.”
Telefoon Redactie
071 - 5425160