De gemeenteraad van Leiderdorp heeft tijdens het Politiek Forum maandag gesproken over de achterblijvende huisvesting van statushouders. De provincie Zuid-Holland overweegt een juridische indeplaatsstelling als de taakstelling niet vóór 1 juli wordt gehaald. De gemeente moet dan nog 39 statushouders onderbrengen.
Joost Bruggeman van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) wees op de mogelijkheid om tijdelijke woningen te plaatsen op het terrein van het voormalige gemeentehuis. Volgens het LPL-raadslid zou het terrein, dat naar verwachting nog vijf tot zes jaar leeg blijft, kunnen worden benut voor snelle oplossingen zoals portocabins.
Joost Bruggeman over tijdelijke woningen op het terrein van het voormalige gemeentehuis.
Complex
Wethouder Gebke van Gaal erkent dat de situatie complex is en dat de provincie bij aanhoudende achterstand kan ingrijpen. ‘Het is niet zo dat ze met vrachtwagens vol containers komen. Wel dat hotels worden gehuurd en dat wij als gemeente die huur en de reiskosten betalen. Dat moeten we proberen te voorkomen’, aldus Van Gaal. Ze benadrukte dat een woning noodzakelijk is voor integratie en een waardige start.
Volgens de wethouder zijn er nog veel knelpunten. Er is overleg met woningcorporatie Rijnhart Wonen geweest, maar de kans dat de taakstelling wordt gehaald, wordt door haar laag ingeschat. Tot nu toe zijn er achttien tot twintig plaatsingen gerealiseerd. Om de resterende statushouders te huisvesten, zouden er veel sociale huurwoningen moeten worden toegewezen.
Beperkte alternatieven
Van Gaal gaf aan dat alternatieven als kamerbewoning en particuliere verhuur niet eenvoudig zijn. Kamerverhuur vereist een besluit van de gemeenteraad en particuliere verhuur is vaak onbetaalbaar voor statushouders of te kostbaar voor de gemeente. Ook tijdelijke oplossingen zoals containers of flexwoningen op het Statendaalderplein blijken duur en financieel lastig haalbaar.
Casus Castricum geen oplossing
De wethouder verwees naar Castricum, waar sinds 2018 statushouders geen voorrang meer krijgen bij sociale huurwoningen. Een voorbeeldlocatie daar, een voormalige showroom met containers, kampte met structurele klachten zoals lekkage, onvoldoende ventilatie en gebrek aan daglicht. ‘Ook daar moeten mensen na twee jaar alsnog doorstromen naar reguliere woningen’, aldus Van Gaal.
Wethouder Gebke van Gaal over de brief over statushouders.
Rapportage voor mei
LPL vroeg hoe de raad op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. De wethouder beloofde vóór mei met een rapportage te komen. Eerder liet het college al weten de waarschuwing van de provincie te begrijpen. In januari zijn elf statushouders gehuisvest, deels in een complex aan de Pinksterbloem en deels in reguliere huurwoningen. De gemeente onderzoekt daarnaast innovatieve oplossingen binnen de eigen grenzen. Als de taakstelling niet wordt gehaald, kan de provincie het proces overnemen. Overigens speelt deze problematiek in heel veel gemeenten.
Telefoon Redactie
071 - 5425160