De gemeenteraad van Voorschoten buigt zich binnenkort over de uitvoering van de Spreidingswet. De gemeente heeft namelijk de wettelijke verplichting om 200 asielopvangplaatsen te realiseren per 1 juli 2025.
Momenteel worden er geen asielzoekers opgevangen in de gemeente, maar wel niet-toegewezen statushouders in bij Van der Valk aan de Veurseweg. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om de huidige opvang van niet-toegewezen statushouders voort te zetten tot 31 december 2028 en dit als invulling van de taakstelling te laten gelden.
Nieuwe realiteit door spreidingswet
De gemeente werd eerder al via een raadsbrief op de hoogte gebracht van de afspraken die aan de regionale tafel zijn gemaakt. Hierin is besproken hoe gemeenten in Zuid-Holland gezamenlijk de opvangopgave kunnen invullen. Nu is het dus aan de gemeenten om deze taak op een manier te realiseren die financieel en organisatorisch haalbaar is.
Deze wettelijke verplichting vloeit voort uit de spreidingswet, die op 1 februari 2024 in werking trad. Deze heeft als doel een eerlijkere verdeling van asielzoekers over Nederland te realiseren. Voorheen konden gemeenten zelf bepalen of ze asielzoekers wilden opvangen, maar sinds de invoering van de wet is er sprake van een wettelijke verplichting.
Op 20 december 2024 maakte de minister van Asiel en Migratie de verdeelbesluiten bekend, waarin werd vastgelegd hoeveel opvangplaatsen elke gemeente moet realiseren. Voor Voorschoten betekent dit een verplichting van 200 opvangplekken, zonder extra opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
Samenwerking en financiële afwegingen
Voorschoten kiest voor een pragmatische aanpak door de bestaande opvangsituatie bij Van der Valk te verlengen. Dit betekent dat niet-toegewezen statushouders in het hotel blijven wonen en dat de gemeente voldoet aan de eisen van de Spreidingswet zonder daadwerkelijk een nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers te openen.
Een belangrijke reden voor deze keuze is de samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Op dit moment betaalt het COA de kosten voor de opvang in Van der Valk, waardoor de gemeente hier nauwelijks financiële lasten aan heeft. Dit zou drastisch veranderen als Voorschoten een opvanglocatie voor asielzoekers zou openen. De gemeente zou dan verantwoordelijk worden voor de financiering van niet alleen de opvang zelf, maar ook voor aanvullende voorzieningen zoals onderwijs, jeugdzorg, zorgverlening en veiligheid.
Door te kiezen voor voortzetting van de huidige opvang worden deze risico’s vermeden. Het ministerie van Asiel en Migratie heeft bevestigd dat deze aanpak wordt erkend als een geldige invulling van de taakstelling, wat Voorschoten dus de nodige zekerheid biedt.
Praktisch besluit
Voor de inwoners van Voorschoten betekent het voorstel dat er geen nieuwe opvanglocatie komt, maar dat de huidige situatie wordt gehandhaafd. Met deze keuze slaat Voorschoten een middenweg in: de gemeente voldoet aan de wettelijke verplichtingen zonder grote financiële risico’s te nemen of ingrijpende veranderingen door te voeren.
Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond 3 april zal het raadsvoorstel besproken worden en wordt er ook over gestemd.
Politiek VoorschotenTelefoon Redactie
071 - 5425160