Gemeente Leiden wil sportparken gaan inzetten als onderdeel van de klimaatadaptatiestrategie. Dit omvat zowel innovatieve technieken als ecologische versterking van sportlocaties. Met het oog op 2050, waarin Leiden klimaatneutraal moet zijn, wordt dus ook gekeken naar duurzame sportparken.
“Sportverenigingen kunnen bijvoorbeeld ruimte geven aan biodiversiteit of meer stroom gaan opwekken”, vertelt wethouder Wietske Veltman. Een opvallende innovatie is het benutten van de warmte uit kunstgrasvelden. De gemeente onderzoekt hoe deze energie kan worden ingezet voor sportaccommodaties en omliggende wijken.
Natuurinclusieve sportvoorzieningen
Daarnaast benadrukt gemeente Leiden het belang van ecologische versterking, zodat sportparken niet alleen functioneel zijn voor sporters, maar ook bijdragen aan een gezondere leefomgeving. Het eerste project is sportpark De Mors. “Daar is veel enthousiasme om aan de slag te gaan met biodiversiteit”, zegt Veltman.
Samenwerking en financiering
Sportverenigingen spelen een cruciale rol in deze duurzaamheidsdoelen. Zij worden actief betrokken bij plannen om hun accommodaties toekomstbestendig te maken. De gemeente Leiden wil eerst inzichtelijk maken wat er precies gaat gebeuren, om vervolgens de benodigde financiële middelen te zoeken. Het plan is vooral gericht op de lange termijn. “Er zijn ook dingen die we nu al kunnen doen, maar het idee is ook dat we bijvoorbeeld de velden hittebestendig kunnen maken”, aldus Veltman.
De komende jaren zullen pilots worden uitgevoerd en geëvalueerd. Zo wilt Leiden investeren in een duurzamere sportvoorzieningen en draagt de stad bij aan een leefbare toekomst.
Verslaggever Elmar Bus in gesprek met wethouder Wietske Veltman.
Duurzaamheid Leiden SportTelefoon Redactie
071 - 5425160