In het kader van ‘de Week van het Geld’ organiseert mboRijnland verschillende activiteiten, waaronder op woensdagochtend 26 maart. Met een boodschappenspel en een geldbingo worden mbo-studenten op een speelse manier aan het denken gezet over geld. “We willen geldzorgen bespreekbaar maken”, zegt rekendocent Martijn Knoester.
Samen met docent Ieke Biekart leidt hij de activiteit. “Ik heb vanmorgen boodschappen gedaan, en nu mogen jullie raden hoeveel de producten kosten. Degene die het dichtst bij het totaalbedrag zit, wint de volle boodschappentas”, kondigt een enthousiaste Biekart aan.
De docenten halen om de beurt producten tevoorschijn; van een flesje ijsthee tot olijfolie. In de aula zitten tientallen studenten uiterst geconcentreerd te rekenen en hun bedragen op te schrijven.
Dan de uitslag: één student zit opvallend dicht bij het totaalbedrag. “De winnaar zat er maar tachtig cent vanaf!” roept Knoester. Stralend neemt de winnares haar tas in ontvangst. Dat ze zo goed raadde, is geen toeval: ze werkt bij supermarkt De Plus en heeft dus al de nodige ervaring.
Docenten Martijn Knoester en Ieke Biekart over de achterliggende gedachten van de Week van het Geld.
Taboe doorbreken
De docenten hopen geldzorgen makkelijker bespreekbaar te maken. “Praten over geld en geldzorgen helpt om de drempel te verlagen”, denkt Biekart.
Volgens Knoester merken docenten het vaak als studenten financiële problemen hebben. “Als iemand het bestellen van boeken uitstelt of met een smoes komt over een grote uitgave, dan is dat een signaal voor ons om alert te zijn”.
Bestuurslid Saskia Schenning kwam ook een kijkje nemen. “Er zijn veel financiële uitdagingen voor studenten. Daarom is het zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden”, zegt ze.
Bij mboRijnland proberen ze studenten op een leuke manier bewuster te maken van geld, zowel tijdens de lessen als in de pauzes. En met succes: studenten én docenten zijn enthousiast.
Bestuurslid Saskia Schenning in gesprek met verslaggever Janna Verwer.
Telefoon Redactie
071 - 5425160