Burgemeester Nadine Stemerdink heeft vandaag een medewerker van de gemeente Voorschoten benoemd tot eerste consul van de Oorlogsgravenstichting. De benoeming vond plaats op het gemeentehuis in aanwezigheid van Peter Woolderink, inspecteur van de stichting.
In Nederland zijn 180.000 mensen geregistreerd als oorlogsslachtoffer bij de Oorlogsgravenstichting. Dit zijn mannen, vrouwen en kinderen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en gewelddadige conflicten daarna, zoals in voormalig Nederlands-Indië en bij recente vredesmissies. De stichting houdt de herinnering aan hen levend door hun verhalen te verzamelen en te delen en door het onderhoud van Nederlandse oorlogsgraven over de hele wereld.
Het belang van herinnering
Burgemeester Nadine Stemerdink benadrukt het belang van het blijven vertellen van verhalen over oorlogsslachtoffers. Volgens haar mogen de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en latere conflicten nooit worden vergeten en is het essentieel om de waarde van vrijheid te blijven erkennen. Naast de grote erevelden, zoals op de Grebbeberg, zijn er ook particuliere oorlogsgraven, waaronder vier graven bij de Dorpskerk in Voorschoten. De nieuwe consul zal zich samen met de Oorlogsgravenstichting inzetten voor het behoud en de bekendheid van deze graven.
Taken van de consul
De Oorlogsgravenstichting werkt samen met consuls in verschillende gemeenten om de Nederlandse oorlogsgraven te onderhouden. Consuls beheren de administratie, inspecteren jaarlijks de graven en informeren de stichting over bijzettingen of herinrichtingen. Daarnaast spelen zij een belangrijke rol in het onder de aandacht brengen van het werk van de Oorlogsgravenstichting, bijvoorbeeld door scholen te betrekken bij educatieve programma’s. Met deze benoeming heeft Voorschoten nu voor het eerst een eigen consul die zich actief zal inzetten voor het behoud van oorlogsgraven in de gemeente.
Telefoon Redactie
071 - 5425160