“Kijk, daar zit er weer een”. Voorzichtig en met twee handen wordt een kikker van het fietspad langs de Oude Spoorbaan in Leiderdorp opgepakt. Het diertje wordt enkele meters verderop weer neergezet in het gras aan de zijkant van het pad. Zo zijn de vrijwilligers van de Paddenpatrouille de hele avond bezig om de levens van amfibieën te redden.
Het is net na zonsondergang als Ingrid Schreuder samen met haar zus gaat wandelen. De wandelroute: het fietspad langs de Oude Spoorbaan in Leiderdorp. Hier lopen zij een deel van de avond op-en-neer op zoek naar kikkers, padden of salamanders die het fietspad over willen steken. De dames zijn vrijwilligers van de Paddenpatrouille en lopen minimaal één avond in de week samen om padden helpen over te steken.
Winterslaap
De diertjes zijn net uit hun winterslaap en om te gaan paren gaan ze op zoek naar water. Dat zijn vaak kleine slootjes water naast een fietspad of een weg. “Als ze net uit hun winterslaap komen zijn ze vaak niet zo snel nog”, legt Ingrid Schreuder uit. “Soms moet je ze helpen want op die fietspaden worden ze dus anders doodgereden”.
De Kolkenbrigade
De fietspaden worden met de zaklamp meter voor meter afgespeurd op zoek naar een amfibie. Ook wordt in kolken gekeken. De vrijwilligers schijnen met de zaklamp in de kolk en kijken naar bewegingen in het water. Als er een beestje vast zit in een kolk, dan wordt de Kolkenbrigade ingezet. Dit is een aparte groep vrijwilligers die met een zogeheten ‘puthaak’ de kolken open kunnen maken om vervolgens het dier met een netje te bevrijden.
Momenteel kent de paddenpatrouille ongeveer 125 vrijwilligers, maar zij zijn altijd op zoek naar meer. Iedereen vanaf 14 jaar kan meedoen met de paddenpatrouille. Nieuwe vrijwilligers moeten wel eerst meedoen met een instructieavond. De vrijwilliger moet in de periode van februari tot half april, in ieder geval één avond in de week beschikbaar zijn om de beestjes van het pad of uit de put te redden.
Leiderdorp MaatschappijTelefoon Redactie
071 - 5425160