De gemeenteraad van Leiderdorp heeft maandag ingestemd met deelname aan de Sleutelpas, ondanks zorgen over financiële risico’s en onduidelijkheden in de onderliggende plannen. D66, LPL en PvdA-GroenLinks kwamen nog wel met een motie om meer kaders op te stellen. Die werd aangenomen. De VVD stemde uiteindelijk tegen het voorstel.
De Sleutelpas is een initiatief van de gemeenten Leiden en biedt korting op producten en diensten bij deelnemende ondernemers. De pas is gratis voor mensen met een minimuminkomen en tegen betaling beschikbaar voor andere inwoners. De introductie is gepland voor juli en kost ruim drie ton.
Voorwaarden
D66-raadslid Hester Barendse benadrukte dat de motie duidelijke kaders en randvoorwaarden stelt. Zo moet de pas primair gericht zijn op minima, mag de inkomensgrens flexibel worden aangepast en moet er regelmatig onderzoek worden gedaan naar inclusie en maatschappelijke participatie. Daarnaast moet de Sleutelpas bestaande minimaregelingen versterken, niet vervangen.
Ook wordt gemonitord of ondernemers daadwerkelijk profiteren en moet de pas zowel fysiek als digitaal goed toegankelijk zijn. De financiering moet helder blijven en bijdragen worden gemaximeerd. Verder moet de privacy van gebruikers geborgd worden en moeten de belangen van Leiderdorp even zwaar wegen als die van Leiden.
Kritiek op businesscase
Arie Janssen van ChristenUnie-SGP sprak zijn twijfels uit over de uitvoerbaarheid: ‘We leggen nu zoveel randvoorwaarden op dat het lijkt alsof we willen dat het mislukt.’ Hij wees op de administratieve lasten, zoals extra rapportages.
Gert-Jan de Jong van de VVD noemde de businesscase onrealistisch. Hij verwees naar cijfers uit Dordrecht en Rotterdam, waar slechts een klein deel van de passen daadwerkelijk verkocht wordt. ‘Geloven is goed, controle is beter’, aldus De Jong. Hij vroeg zich af of het realistisch is om in enkele jaren een bereik van ruim twintig procent te realiseren, zoals in Leiden wordt nagestreefd.
VVD-raadslid Gert-Jan de Jong heeft kritiek op de businesscase van de Sleutelpas.
Risico’s, maar ook kansen
Wethouder Herman Romeijn herkende de zorgen, maar verwees naar de mogelijkheid om jaarlijks zonder kosten uit het project te stappen. Ook gaf hij aan dat monitoring en rapportages niet tot extra personele lasten leiden.
Volgens Romeijn is het voorstel ambitieus, maar heeft de Sleutelpas potentie binnen het armoedebeleid. ‘Zelfs als het financieel niet volledig sluitend is, kan het nog steeds waardevol zijn.’
Wethouder Herman Romeijn over de Sleutelpas.
Bibliotheek
Een tweede motie over het betrekken van BplusC (bibliotheekorganisatie) bij de Sleutelpas werd unaniem aangenomen. Diverse partijen zagen kansen in een jeugdabonnement en inclusie van bibliotheekdiensten in de pas. Romeijn gaf aan hierover al in gesprek te zijn met de directie van BplusC, maar dat moet wel in samenwerking met Leiden.
Vervolgstappen
De uitvoering van de Sleutelpas staat gepland voor juli. In de loop van het jaar worden aanvullende onderdelen, zoals het koppelen van saldi aan minimaregelingen, verder uitgewerkt. De gemeenteraad ontvangt hierover later dit jaar aanvullende informatie.
De wethouder gaat nu eerst met zijn Leidse collega een overeenkomst uitwerken.
Leiderdorp Maatschappij PolitiekTelefoon Redactie
071 - 5425160