Meeuwen die eten uit je handen stelen of agressief reageren: het is een bekend beeld in Leiden. Ook bioloog Thom Gielen maakte het mee, maar toch pleit hij voor meer tolerantie richting de vogels. Nu het broedseizoen begonnen is, zal de overlast weer toenemen.
Meeuwen horen hier ook
“Meeuwen waren hier al voordat wij er waren”, zegt Gielen. De vogels zijn de stad ingetrokken omdat hun natuurlijke leefomgeving is aangetast. “Ze zijn eigenlijk verdreven uit hun gebied.” Waar meeuwen vroeger vooral op stranden en duinen nestelden, trekken ze nu steeds vaker de stad in op zoek naar voedsel en veilige broedplekken. De meeuwenfamilie telt meer dan honderd soorten, maar vooral de kleine mantelmeeuw en zilvermeeuw broeden in de stad.
Overlast en oplossingen
De gemeente Leiden zoekt al jaren naar manieren om de meeuwenoverlast te verminderen, maar zonder veel succes. Wel geldt er in de binnenstad een voerverbod, en zijn er ondergrondse afvalcontainers geplaatst om voedselresten buiten bereik van de vogels te houden. Toch blijven de klachten binnenstromen, vooral in het broedseizoen. “Meeuwen beschermen hun jongen en kunnen daardoor agressief reageren”, legt Gielen uit. Dit is vaak te zien rond daken waar ze broeden.
Beschermde soort
Meeuwen mogen niet zomaar bestreden worden, want ze zijn een beschermde diersoort. “Het zijn inheemse vogels en daarom automatisch beschermd”, aldus Gielen. Dit betekent dat ingrijpende maatregelen, zoals het weghalen van nesten, niet zomaar mogen worden uitgevoerd.
Meer begrip voor de meeuw
Meeuwen hebben geen goed imago, maar volgens Gielen verdienen ze meer begrip. “Door overbevissing en plastic in de zee zijn ze verdreven uit hun natuurlijke leefomgeving.” Hij pleit dan ook voor meer tolerantie. “Meeuwen hebben een PR-probleem, maar uiteindelijk zijn het ontheemde dieren. Daar kunnen we best wat meer begrip voor hebben.”
Telefoon Redactie
071 - 5425160