De gemeente Leiden en het Haags Economisch Interventie Team (HEIT) melden een toename van illegale thuisprostitutie te signaleren in de Leiden. In 2024 werd op negen locaties illegale prostitutie vastgesteld, waarvan zeven keer in studentencomplexen. Deze praktijken vinden vaak plaats op plekken met weinig sociale controle en waar bewoners regelmatig wisselen.
Illegale prostitutie brengt risico’s met zich mee voor de sekswerkers zelf. Zij kunnen sneller slachtoffer worden van uitbuiting, mensenhandel of raken sociaal geïsoleerd. Daarnaast kan het voor omwonenden overlast veroorzaken en de leefbaarheid van een wijk negatief beïnvloeden.
Intensievere controles
HEIT geeft aan dat de situatie in Leiden vergelijkbaar is met andere gemeenten. Door meer capaciteit kon in 2024 intensiever worden gecontroleerd, wat resulteerde in een duidelijker beeld. De opvallende aanwezigheid van illegale prostitutie maakt gemeente en handhaving extra waakzaam.
Maatregelen
In alle negen gevallen waarin in 2024 illegale prostitutie werd aangetroffen, heeft de burgemeester een bestuurlijke maatregel getroffen. Dit kan een dwangsom of sluiting van de woning zijn. Wanneer er aanwijzingen zijn voor mensenhandel, wordt ook de politie ingeschakeld. Daarnaast werken de gemeente en HEIT samen met het expertisecentrum SHOP, dat ondersteuning biedt aan (voormalig) sekswerkers. SHOP helpt onder andere met psychosociale begeleiding en opvang.
Oorzaken
HEIT stelt dat de groei van illegale prostitutie deels is veroorzaakt door de sluiting van vergunde prostitutie-inrichtingen tijdens de coronaperiode. Sekswerkers weken toen uit naar de illegale sector. Ook het internet maakt het makkelijker om diensten aan te bieden. Daarnaast kunnen sekswerkers zonder legale verblijfstatus niet terecht bij officiële werkplekken en wijken zij daardoor uit naar het illegale circuit.
Kaders
Het verbod op illegale prostitutie staat in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Leiden. Burgemeester Peter Heijkoop wijst erop dat verhuurders duidelijke afspraken moeten maken in huurcontracten en zelf ook actief toezicht moeten houden op het gebruik van hun panden.
Melden
Een groot deel van de ontdekte situaties kwam aan het licht na meldingen van inwoners. Volgens burgemeester Heijkoop zijn deze signalen van groot belang om kwetsbare vrouwen uit benarde situaties te halen. Zowel telefonisch als online is het mogelijk om (anoniem) melding te doen. Bij spoed kan gebeld worden met 112, bij minder urgente situaties met 0900 – 8844. Anoniem melden kan via 0800 – 7000 of via de website van Meld Misdaad Anoniem.
Leiden Maatschappij
Telefoon Redactie
071 - 5425160