De provincie Zuid-Holland heeft staatssecretaris Jean Rummenie opnieuw gevraagd om snel met een aanpak tegen de Amerikaanse rivierkreeft te komen. Een grote meerderheid van de Provinciale Staten steunde woensdag het verzoek van JA21, BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP om een brandbrief te sturen naar Rummenie.
“De reden is dat in onze provincie de schade heel groot is voor de waterveiligheid, biodiversiteit en de waterkwaliteit”, zegt Pauline de Bes (JA21). “Ieder seizoen wordt het probleem groter.” Een brandbrief is wat de zes politieke partijen betreft de enige optie om het onderwerp nog eens onder de aandacht te brengen. Volgens de Statenleden duurt en duurt het maar voordat er een oplossing komt, terwijl men op het ministerie al lang werkt aan een aanpak.
Geld nodig
In de brandbrief wordt staatssecretaris Rummenie (BBB, Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur van Nederland) opgeroepen om in de komende voorjaarsnota geld beschikbaar te stellen om de Amerikaanse rivierkreeft ‘effectief, integraal en langdurig’ aan te pakken. Wat de provincie betreft kan die aanpak niet snel genoeg komen.
De motie om een brandbrief te sturen, kreeg zodoende ook veel steun, ook vanuit andere partijen zoals D66. Partij voor de Dieren was tegen: fractievoorzitter Carla van Viegen hoopt dat er vanuit de provincie een aanpak kan komen waarbij dieren niet gedood hoeven te worden.
Na de vergadering in het Zuid-Hollandse provinciehuis leverden vertegenwoordigers van de partijen de brief meteen af bij het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid & Natuur.
Al langer zorgen
Het uitroeien van de rivierkreeften is overigens ook iets waar men zich in de Statenzaal al langer zorgen om maakt.
Omdat maatregelen en geld van het kabinet uitblijven, besloot Zuid-Holland vorig jaar om zelf maar een vervolgproef met het wegvangen van rivierkreeften in de Krimpenerwaard te financieren.
‘Niet meer uit te roeien’
Toenmalig gedeputeerde – Jeanette Baljeu (VVD) – vertelde dat het college van Gedeputeerde Staten ‘er echt helemaal klaar mee’ was. De brief is een nieuwe poging om het nog eens onder de aandacht te brengen.
Volgens het kabinet is het inmiddels niet meer mogelijk om alle rivierkreeften uit de Nederlandse wateren te halen. “We zullen dus moeten bezien hoe we negatieve effecten hiervan kunnen beperken”, staat in een Kamerbrief van eind vorig jaar.
Staatssecretaris Rummenie liet recent weten dat hij bij de aanpak van invasieve exoten prioriteit geeft aan maatregelen die bijdragen aan biodiversiteit en natuurherstel.
Leiden Leiderdorp Leidschendam-Voorburg Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Wassenaar ZoeterwoudeTelefoon Redactie
071 - 5425160