In reactie op het landelijke verdeelbesluit rondom de Spreidingswet heeft de gemeenteraad van Voorschoten op 3 april 2025 besloten geen wensen of bedenkingen te uiten tegen het voorstel van het college. Daarmee geeft de raad impliciet groen licht aan het voortzetten van de huidige opvangsituatie van niet-toegewezen statushouders bij Van der Valk aan de Veurseweg tot eind 2028.
Wettelijke verantwoordelijkheid
De Spreidingswet, die op 1 februari 2024 in werking trad, verplicht gemeenten opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Voor Voorschoten betekent dit concreet 200 opvangplaatsen van 1 juli 2025 tot 1 februari 2026. Tot nu toe was opvang van asielzoekers vrijwillig, maar met de wet is deze verantwoordelijkheid wettelijk verankerd.
Voorschoten kiest ervoor deze verplichting in te vullen door de huidige opvang van niet-toegewezen statushouders – die sinds juli 2022 plaatsvindt – voort te zetten. Het ministerie van Asiel en Migratie erkent deze opvang als een geldige invulling van de taakstelling. Daarmee blijft de gemeente binnen de wettelijke kaders en voorkomt zij extra kosten en organisatorische lasten die gepaard zouden gaan met het opzetten van nieuwe opvanglocaties.
De gemeente benadrukt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar maakt ook een pragmatische keuze. Een nieuwe opvang voor asielzoekers zou namelijk forse investeringen vergen in onder andere onderwijs, jeugdzorg en veiligheid, terwijl de bekostiging vanuit het Rijk nog onvoldoende uitgewerkt is.
Positieve geluiden
Wouter van Duivendijk van Voorschoten Lokaal was donderdagavond erg te spreken over het voorstel en noemde het “een duidelijk raadsvoorstel waar is gezocht naar een praktische oplossing die voor alle partijen positief uitpakt”.
Hoewel de opvang van niet-toegewezen statushouders formeel niet volledig gelijkstaat aan asielopvang, leidt het volgens het college wel tot dezelfde gewenste ontlasting van reguliere asielzoekerscentra. Verder waren de partijen in de raad positief over het verloop van de opvang van niet-toegewezen statushouders.
Volgens van Duivendijk is de opvang van statushouders in Voorschoten de afgelopen drie jaar goed verlopen. Ook GroenLinks-raadslid Albert Deuzeman sprak zijn waardering uit voor de gang van zaken. “We zijn blij en trots dat dit zo goed gaat”, zei hij tijdens de raadsvergadering. “We zien de laatste tijd veel gemeentes waar dit niet goed verloopt, dus het is mooi dat Voorschoten laat zien dat het wél kan”.
Risico’s
Toch plaatste Deuzeman ook kritische kanttekeningen. “We kunnen er niet vanuit gaan dat het allemaal automatisch goed blijft gaan”, waarschuwde hij. Volgens hem kleven er risico’s aan het voorstel, met name omdat het een overeenkomst betreft tussen twee externe partijen — het COA en Van der Valk — waarbij de gemeente geen directe betrokkenheid heeft.
Ondanks die zorgen sprak de raad uiteindelijk unaniem steun uit voor het voorstel van het college. Daarmee blijft de opvang van niet-toegewezen statushouders bij Van der Valk tot eind 2028 de manier waarop Voorschoten voldoet aan haar taakstelling binnen de Spreidingswet.
Politiek VoorschotenTelefoon Redactie
071 - 5425160