Het wil maar niet lukken om het gras in het Van der Werfpark in Leiden goed te laten groeien. De gemeente heeft van alles geprobeerd: opnieuw zaaien, een jaar lang een hek eromheen, een nieuw drainagesysteem. Er is 150.000 euro tegen aan gegooid, maar niks werkt, blijkt ook dit voorjaar weer: het gras heeft zich niet tot een weelderig tapijt ontwikkeld, maar toont opnieuw kale plekken.
“Het lijkt wel een maanlandschap”, verzuchtte wethouder Ashley North (GroenLinks, Klimaat) vorig jaar al over de populaire stadsweide. Een jaar later klinkt dat sentiment nog steeds door onder parkbezoekers.
Het park, geliefd bij studenten, hondenbezitters en zonaanbidders, heeft simpelweg te veel bezoekers en te weinig zon. “Bomen geven veel schaduw waardoor gras moeilijker groeit”, legde North uit. “Daarnaast nemen ze zelf ook veel water op.”
Daarom werd de bodem verbeterd en een sproei-installatie toegevoegd, in de hoop dat het gras deze keer wél zou overleven. De gemeente heeft nu schriftelijk laten weten dat er wederom gras moet worden ingezaaid. Daarnaast wordt gekeken naar extra maatregelen, zoals betere communicatie over het kwetsbare gras of kleine houten hekjes om bepaalde delen te beschermen.
Waarom lukt het nou niet?
De meningen onder Leidenaars zijn verdeeld, maar teleurstelling overheerst. “Ik zou heel graag willen zingen als het gras twee kontjes hoog is, maar dat is hier niet het geval’, grapt een bezoeker, verwijzend naar een liedje. ‘Het blijft een kale bedoening.”
Een andere vaste parkgebruiker snapt niet waarom het maar niet lukt: “De gemeente wijt het aan de bomen, maar ik zie in andere parken ook gras onder bomen groeien. Misschien ligt het aan de aanpak?”
Ook wordt er vraagtekens gezet bij de timing van de gemeente. “Eerst het hele park afsluiten voor herstel en dan, zodra het nieuwe gras er ligt, een fietsenstalling opzetten tijdens een evenement? Niet echt handig.” Een hondeneigenaar is sceptisch over de invloed van viervoeters op het probleem: “Ik denk niet dat het aan de honden ligt, maar eerder aan de schaduw en de intensieve betreding. Maar goed, wij krijgen vaak de schuld.”
Iets ander dan gras
Het lijkt erop dat graszaad alleen niet de oplossing is. Sommige bezoekers opperen alternatieve beplanting. “Misschien klaver? Dat schijnt beter te groeien met minder licht”, zegt een vrouw die al jaren in de buurt woont. Een ander pleit voor een meer diverse begroeiing: “Meer struiken, meer variatie, misschien helpt dat.” Ondanks de investeringen blijft het resultaat teleurstellend. “In Den Haag zeggen ze dan: je kan beter je geld in het water gooien, dan zie je nog kringetjes”, lacht een bezoeker droogjes.
Telefoon Redactie
071 - 5425160