Minder afval, meer hergebruik: Leidenaren moeten aan de bak. De gemeente wil het restafval per inwoner vóór 2027 met 36,5 kilo terugdringen en komt daarom met maatregelen die afval scheiden makkelijker en aantrekkelijker moeten maken. De maatregelen vloeien voort uit de Grondstoffennota die de gemeente afgelopen najaar vaststelde.
Verslaggever Elmar Bus in gesprek met wethouder Yvonne van Delft
De Grondstoffennota is de opvolger van het oude afvalbeleid en vertaalt zich in een uitvoeringsprogramma met twintig concrete maatregelen. Daarbij rekent de gemeente op de inzet van inwoners. “In Leiden werken we aan een circulaire economie. Ook bewoners hebben hier een belangrijke rol in”, benadrukt Yvonne van Delft, wethouder energie.
Van Delft hamert erop dat het verminderen van restafval niet enkel een taak is van de gemeente maar dat ook inwoners hier hun verantwoordelijkheid in hebben. “Alleen samen kunnen we zorgen voor minder huishoudelijk restafval, meer hergebruik van spullen en verwerking van meer waardevolle grondstoffen”.
Voorkomen beter dan genezen
De nadruk ligt niet alleen op afval scheiden, maar vooral op het voorkomen van afval. Herbruikbare spullen moeten niet langer eindigen in de vuilniszak, maar een tweede leven krijgen. Daarom introduceert de gemeente de ‘recycletas’ — een handige tas voor het inleveren van boeken, klein elektronisch afval, speelgoed en textiel.
Voor grotere spullen die niet in de tas passen, rijdt de ‘recyclewagen’ op vaste dagen naar verschillende winkelcentra in de stad. En om ook Leidenaren zonder auto te ondersteunen, start de gemeente een pilot met deelbakfietsen. Zo kunnen zij hun herbruikbare spullen eenvoudig naar de milieustraat brengen.
Afval scheiden
Ook het beter scheiden van afval staat hoog op de agenda. De gemeente voert stap voor stap de inzameling van groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (gft+e) in. Deze uitrol begint in hoogbouwwijken en breidt later uit naar de binnenstad. Ondertussen blijft er aandacht voor het gescheiden aanbieden van textiel, papier, karton en verpakkingsglas. Daarnaast worden reparatie en hergebruik van spullen extra gestimuleerd.
Om dit alles te faciliteren, wil de gemeente een tweede milieustraat realiseren op het toekomstige Duurzaamheidsplein aan de Kenauweg. De officiële opening daarvan staat gepland voor 2031, al wordt onderzocht of bepaalde onderdelen eerder van start kunnen gaan.
Samen de afvalberg te lijf
Met een mix van slimme voorzieningen, bewustwordingscampagnes en concrete faciliteiten zoals de recycletas en recyclewagen, wil Leiden de afvalberg flink verkleinen. Maar zonder de actieve deelname van inwoners blijft die ambitie slechts papierwerk. De boodschap van de gemeente is helder: alleen samen maken we werk van een circulaire stad.
Telefoon Redactie
071 - 5425160