Tientallen vrijwilligers met twee rechterhanden zitten iedere maand klaar om inwoners te helpen. (Foto en video: Brigit Disseldorp)

Een kijkje bij een reparatie bij het Repair Café van Oegstgeest

“Weggooien? Mooi niet!” Dat is het motto van het Repair Café in Oegstgeest. Tientallen vrijwilligers zitten iedere eerste zaterdag van de maand klaar om inwoners te helpen met hun kapotte spullen. Van lampen tot schoenendrogers en van koelkasten tot maaimachines, niks is te gek. Zelfs niet als een verslaggever van Centraal+ voor de deur staat met een kapotte koelkast.

Bij binnenkomst in het Dorpscentrum staat er net voor 10.00 uur al een flinke rij. Bij een tafel met daarnaast een groot bord worden de reparaties aangemeld. Men geeft hier de problemen met de apparatuur door en krijgt een briefje mee met een nummer om opgeroepen te worden zodra een van de vrijwilligers die kan helpen beschikbaar is.

Vorige maand werd een koelkast bij het Repair Café al uitgebreid onderzocht door vrijwilliger Ruud. Hij constateerde dat één van de condensatoren, een onderdeel dat elektriciteit opslaat om vervolgens de koelkast een ‘boost’ te geven aan de ventilator, opgeblazen was. Hiervoor is een nieuwe gekocht en afgelopen zaterdag was het moment van de waarheid waarbij deze vervangen werd.

Ruud is al 1,5 jaar vrijwilliger bij het Repair Café. Duurzaamheid en circulariteit staat bij hem hoog in het vaandel: zelfs zijn apparatuur gaat al jaren mee. Zijn trouwe soldeerbout doet het al 60 jaar. “Ik heb alleen een paar weken geleden een nieuw snoertje er aan gezet”, vertelt hij trots. “Die kwam van een oud apparaat af die niet meer te repareren was”.

Therapie na hartstilstand
Terwijl hij sleutelt aan de printplaat, een groene plaat waarop alle elektronische componenten zijn vast gesoldeerd, vertelt hij verder. “Ik ben hier begonnen uit therapie. Ik heb twee jaar geleden een hartstilstand gehad, nogal een heftige”. Naast soms wat geheugenproblemen heeft hij hier gelukkig niets aan overgehouden. Ruud’s oudste zoon heeft hem later meegenomen naar het Repair Café, waarbij hij vrijwel gelijk een klik had met het werk. “En in een half jaar tijd is mijn geheugen weer helemaal teruggekomen. Dus het is ook een soort genezend iets”, vertelt hij lachend.

Na een uurtje sleutelen en koffie drinken, zit de nieuwe condensator er in. De stekker wordt in het stopcontact gedaan, maar de spanning lijkt niet volledig door de printplaat heen te komen. Na nog een half uur spanning zoeken met een spanningsmeter, hakt Ruud de knoop door. “Hier houdt mijn kennis op”.

Een collega vrijwilliger licht toe dat zodra één condensator opgeblazen is, vaak verderop in de printplaat meerder componenten stuk gaan als een soort kettingreactie. De koelkast behoort tot de 15 procent van de spullen die het Repair Café niet kan repareren, en is dus rijp voor de milieustraat.

Advertentie

Duurzaamheid Maatschappij Oegstgeest


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×