De Morsweg en Morssingel in Leiden gaan drastisch op de schop. Van drukke verkeersaders veranderen ze in een groene straat met ruimte voor fietsers, voetgangers en elektrische bussen. Honderden woningen verrijzen, het doorgaand verkeer verdwijnt en een nieuwe parkeergarage moet de parkeerdruk verlichten. De plannen zorgen voor enthousiasme, maar ook voor zorgen.
De garage verdwijnt onder de grond, de straten worden heringericht en doorgaand verkeer wordt geweerd. Wethouder Ashley North is enthousiast: “We halen hier 85 tot negentig procent van het doorgaand autoverkeer weg. Dat zorgt voor rust en veiligheid in de buurt.”
North benadrukt dat de Morsweg nooit was bedoeld voor veel autoverkeer. “Wat blijft, is een dertig kilometer per uur-zone, een busroute met elektrische voertuigen en ruimte voor fietsers. We vergroenen waar we kunnen, dat verhoogt ook de leefkwaliteit.”
Morsweg
Dagelijks rijden er zo’n 15.000 auto’s over de Morsweg. Sinds 2009 heeft de gemeente al plannen om de verkeersituatie rond de doorgaande weg aan te pakken.
Dat lijkt nu gaan te lukken omdat Leiden langzaam maar zeker naar een autoluwe binnenstad wil. De ondergrondse parkeergarage moet de opgeheven parkeerplaatsen aan de Morsweg compenseren. “We gaan de parkeerdruk opvangen in de nieuwe garage, zodat ook minder mobiele mensen hun auto kwijt kunnen. De loopafstanden blijven overzichtelijk.”
‘Waar zijn de bankjes?’
Nicolien van Straten, bewoner van de Morsweg en bestuurslid van de wijkvereniging, steunt het streven naar minder verkeer en meer groen, maar heeft twijfels over de uitwerking: “Er worden parkeerplaatsen vervangen door stoep. Ik mis echte vergroening. En waar zijn de bankjes, de oversteekplaatsen, de plekken waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten”, vraagt ze zich af.
300 bussen en veel fietsers
Ook over de veiligheid maakt ze zich zorgen: “Driehonderd bussen en veel fietsers op een niet verbrede straat… ik hoop dat het net als op de Breestraat goed gaat, maar daar gaat het ook vaak mis.” Ze pleit voor parkeerplaatsen waar mensen kort kunnen staan en vindt dat de communicatie beter kan: “Het is nu veel zenden vanuit de gemeente, weinig ophalen. Dat moet anders.”
Pieter Bommelkamp noemt het ‘salami-techniek’: “Elke keer een plakje informatie. Er is geen helder totaalbeeld. Parkeerplekken verdwijnen, maar niemand garandeert dat de garage genoeg plek biedt. De straat wordt niet breder en daardoor ook niet veiliger.”
Hij benadrukt het functionele karakter van de Morsweg. “Dit is geen straat om te flaneren. Hier wonen mensen, komen installateurs en wijkverpleging. Zonder parkeerplekken wordt het onpraktisch.”
Restaurants en winkels?
Bewoner Dick Bruijne is positiever. “Toen wij hier kwamen wonen was het verkeer nog veel erger. Dat wordt nu echt beter. De gemeente heeft goed nagedacht over de bouwhoogte en met de parkeergarage komt er meer ruimte op straat.” Hij ziet ook kansen: “De tijdelijke Morspoort-garage bracht al reuring. Restaurantjes, winkeltjes… Dat kan straks nog mooier worden.”
Verandering kost tijd
De herinrichting start naar verwachting in 2027 en zal zo’n anderhalf tot twee jaar duren. Wethouder North erkent de overlast die dat met zich meebrengt, maar benadrukt het voordeel op de lange termijn. “Meer betaalbare woningen, rust, veiligheid en vergroening. En ja, je zult bussen blijven horen, maar hopelijk ook bijen en vlinders.”
Telefoon Redactie
071 - 5425160