De gemeenteraad van Voorschoten krijgt binnenkort de kans om invloed uit te oefenen op de conceptbegroting 2026 van de gemeenschappelijke regeling Holland Rijnland. Via een raadsvoorstel kan de raad reageren met een officiële zienswijzebrief – een middel om zorgen, wensen of aanpassingen mee te geven voordat de begroting definitief wordt vastgesteld.
Holland Rijnland is een samenwerkingsverband van dertien gemeenten in de regio tussen Leiden, de Bollenstreek en de Duin- en Bollenstreek. In deze regio worden op regionaal niveau thema’s aangepakt die te groot of te complex zijn voor individuele gemeenten. Zo wordt er bijvoorbeeld samengewerkt op onderwerpen als jeugdhulp, mobiliteit, wonen en energie.
De begroting van Holland Rijnland is het financiële fundament onder die samenwerking. Hierin staat namelijk hoeveel geld er beschikbaar is, waar het vandaan komt, en vooral: waaraan het wordt uitgegeven.
Verandering
De begroting die op 25 juni 2025 op tafel ligt bij het algemeen bestuur van Holland Rijnland is dit jaar anders ingedeeld dan in voorgaande jaren. Nieuw is onder andere een apart energieprogramma, waarin taken rondom de Regionale Energie Strategie (RES) zijn ondergebracht. De begroting bestaat nu uit vier programma’s: strategie en beleid, energie, regionale uitvoering en bedrijfsvoering.
Wat betekent dit voor Voorschoten?
In Voorschoten verloopt het proces als volgt: het college van burgemeester en wethouders stelt een conceptzienswijze op en deelt dit advies met de gemeenteraad. Op basis van dit raadsvoorstel kan de raad vervolgens zijn eigen zienswijze vaststellen. Hiermee krijgt de raad formeel de kans om richting te geven aan het regionale beleid van Holland Rijnland.
Voorschoten draagt 5,2 procent bij aan de totale begroting van Holland Rijnland. De bijdrage die elke gemeente moet leveren wordt namelijk berekend aan de hand van het inwoneraantal en de taken Holland Rijnland uitvoert voor de desbetreffende gemeente.
Voor 2026 komt dat voor Voorschoten neer op een bijdrage van 383.000 euro. Dat is 39.000 euro minder dan begroot, wat dus gunstig is voor de gemeentekas. Bovendien krijgt Voorschoten nog eens 35.000 euro extra voordeel dankzij een btw-compensatie. Deze financiële meevallers worden verwerkt in de gemeentelijke kadernota 2026.
Vragen over bezuiniging leerplichtbureau
Vanuit de PvdA klinkt echter kritisch geluid. de In aanloop naar de behandeling van de begroting zijn er technische vragen door de fractie gesteld. Die gaan over een geplande bezuiniging van 79.000 euro op het Regionaal Bureau Leerrecht (RBL); het bureau dat verantwoordelijk is voor leerplicht en het terugdringen van schooluitval.
De PvdA maakt zich zorgen, vooral omdat het aantal thuiszitters en het schoolverzuim de afgelopen jaren flink is toegenomen. De fractie wil onder meer weten hoe de bezuiniging precies wordt ingevuld, of Holland Rijnland al rekent op extra Rijksbijdragen die nog niet zijn toegezegd, en wat de gevolgen zijn als deze bezuiniging tóch leidt tot minder personeel bij het RBL.
De zienswijze op de begroting wordt eerst besproken in de commissie Burger & Bestuur op donderdag 24 april. De definitieve besluitvorming volgt in de raadsvergadering op woensdag 15 mei.
Maatschappij VoorschotenTelefoon Redactie
071 - 5425160