Afgelopen vrijdag schoof Rens Heruer, voorzitter van Stichting Dodenherdenking Leiden, aan bij de VrijMiBo om te vertellen over de herdenkingsbijeenkomsten op zondag 4 mei in Leiden.
Niet bang, wel ongerust
In de uitzending vertelt Heruer over de betekenis en invulling van de herdenkingen maar ook over de huidige ontwikkelingen in de wereld. ”Dat is eigenlijk de reden dat je zeker in dit jaar toch weer een beetje bijzonder erover nadenkt want vrijheid en vrede, die hebben wij dan nu tachtig jaar, maar je wordt er niet vrolijk van wat er om je heen gebeurt,” aldus Heruer. Bang voor hetgeen er in de wereld speelt is Heruer niet. ”Ik maak me er wel ongerust over. In het verleden, we denken natuurlijk nu ook aan de Tweede Wereldoorlog omdat toen aan het einde de vrijheid kwam en er nu generaties zijn opgevoed die geen oorlog hebben meegemaakt. Je denkt terug over hoe het toen zo gelopen is en waar oorlog kwam. Er zijn grote overeenkomsten met wat er in de jaren dertig gebeurde en uiteindelijk werd dat in de jaren veertig dan oorlog.” Heruer hoopt dat het tij zal keren en mensen bij zinnen zullen komen.
Het Haagsche Schouw
Op 4 mei zijn er in Leiden verschillende herdenkingen op bijzondere plekken. Om 15.00 uur vindt bij het militair monument bij het Haagsche Schouw een plechtigheid plaats, ter nagedachtenis aan de jonge militairen die in mei 1940 sneuvelden bij de verdediging van vliegveld Valkenburg. “Dat monument van het Haagsche Schouw, dat is een heel bijzonder monument. Daar staan eenenvijftig namen op,” benoemd Heruer. De herdenking wordt bijgewoond door de burgemeesters van Leiden, Oegstgeest, Katwijk en Voorschoten. Prof. dr. Frans Osinga, hoogleraar Oorlogsstudies en vm. Commodore Koninklijke Luchtmacht verzorgt een toespraak en de muzikale omlijsting wordt uitgevoerd door de Band of Liberation.
Pieterskerk
In de middag vanaf 14.30 uur is er een ook extra concert in de Pieterskerk waarbij het Rijnlands Symfonie Orkest en Belgische Koren van de compositie Ein Deutches Requiem van Johannes Brahms een uitvoering doen. De Pieterskerk is deze middag gratis toegankelijk.
De algemene herdenking in de avond start eveneens in de Pieterskerk, waarbij alle burgers en militairen sinds de Tweede Wereldoorlog en alle slachtoffers die tot op heden nog vallen worden herdacht. Tijdens de herdenking gaat Herman van Veen, die zelf tachtig werd dit jaar, een toespraak geven en ook optreden. “Ik beschouw hem eigenlijk ook een beetje als de vertegenwoordiger van die periode van vrijheid en vrede,” vertelt Heruer in de uitzending. De herdenking start om 18.30 uur en aansluitend volgt er een stille tocht naar het Bevrijdingsmonument aan de Lammermarkt. Hier vindt nog een korte plechtigheid plaats, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Aansluitend is er nog een defilé langs het monument, hier kunnen bloemen neergelegd worden.
De Kooi
Om 17.00 uur is er ook een herdenking bij het monument ‘De Naald’ in de wijk De Kooi op de hoek van de Atjehstraat en de Driftstraat, waar lokale oorlogsslachtoffers worden herdacht. De herdenking is een initiatief van Woningbouwvereniging De Sleutels. Heruer: ”De Kooi heeft een aantal mensen verloren in de oorlog. Bewoners van de Kooi die in het verzet hebben gezeten en door de Duitsers zijn opgepakt en nooit meer teruggekomen zijn.”
Protesten
In de uitzending wordt ook stil gestaan bij protesten die in het verleden hebben plaatsgevonden in het land tijdens de Dodenherdenkingen. Heruer benadrukt: Ik vind het heel simpel. Dodenherdenking, daar moet je van afblijven en als je wat te zeggen hebt, dan kan je dat in Nederland op alle tijdstippen doen, maar doe het nou alsjeblieft even niet.”
Programma
Het volledige programma is terug te vinden in de Bevrijdingskrant, die huis-aan-huis in Leiden verspreid wordt en op de website.
De Centraal+ VrijMiBo is wekelijks op vrijdag van 17.00 uur tot 19.00 uur live te volgen via radio, televisie en online.
Interview Leiden MaatschappijTelefoon Redactie
071 - 5425160