Op 7 en 8 mei worden in Leidschendam-Voorburg de laatste 46 Stolpersteine geplaatst. Deze herdenkingsstenen markeren de voormalige woonadressen van Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en omgebracht. In totaal zijn er 231 stenen voor Joodse slachtoffers gelegd, naast enkele stenen voor verzetsmensen.
Stolpersteine als blijvende herinnering
De Stolpersteine, of struikelstenen, zijn kleine gedenktekens van 10 bij 10 centimeter met een messing plaatje. Hierop staan de naam, geboortedatum, deportatiejaar en de plaats van overlijden van het slachtoffer gegraveerd. De stenen zijn bedoeld om voorbijgangers letterlijk te laten stilstaan bij het verleden en de namen van de slachtoffers te herinneren.
Inzet van de Stichting Stolpersteine
De Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg heeft zich de afgelopen jaren ingezet om voor elke gedeporteerde en vermoorde Joodse inwoner een steen te plaatsen bij hun laatste woonadres. Hiermee wordt de herinnering levend gehouden aan de gruweldaden die hen zijn aangedaan en wordt benadrukt dat niemand vergeten mag worden.
Een moment van herdenken tijdens 80 jaar vrijheid
De afronding van het project valt samen met de viering van 80 jaar vrijheid. Hiermee krijgt het project een bijzondere betekenis in een jaar waarin het belang van herdenken en vrijheid extra wordt benadrukt. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 100.000 Stolpersteine gelegd, elk als persoonlijk eerbetoon aan een individu uit het verleden.
Telefoon Redactie
071 - 5425160