Afgelopen vrijdag kwamen Viola van Alphen, Nina Koopman en Maartje van den Bergh naar de studio van Centraal+ om te vertellen over hun initiatief om smartphonevrij opgroeien in Leiden op de kaart te zetten. Op dinsdag 20 mei organiseren ze een lezing onder de noemer ‘Hoe smart is jouw kind?’
Maatschappelijke norm
De moeders maken zich zorgen. Niet alleen over hun eigen kinderen, maar ook over de maatschappelijke norm die lijkt te zijn ontstaan: een smartphone in groep zeven of acht is de standaard. “Wat vinden we hier nou van?” vroeg Van Alphen zich hardop af. Van Alphen: “Zullen we dat ding met elkaar gewoon uitstellen? Dus dat het niet normaal is om in groep zeven of acht de smartphone aan een kind te geven, maar dat we zeggen: kunnen we dat misschien uitstellen tot wie weet wel veertien jaar?”
Smartphonevrij Oprgroeien
De drie initiatiefnemers zijn onderdeel van een groeiende landelijke beweging: Smartphonevrij Opgroeien, die pleit voor het uitstellen van smartphonegebruik bij kinderen. De beweging wil bewustwording creëren over de gevolgen van te vroege smartphone-introductie, zowel fysiek, mentaal als sociaal.
Lezing
Op dinsdagavond 20 mei organiseren zij een gratis toegankelijke lezing in Leiden om het gesprek hierover aan te zwengelen. De bijeenkomst vindt plaats aan de Herengracht 68. De inloop is mogelijk vanaf 19.30 uur en om 20.00 uur wordt er gestart. Kindertherapeut Hanneke de Hertog van Koter & Groter en Merel Uildriks van de landelijke beweging Smartphonevrij Opgroeien begeleiden de avond. Ouders, leerkrachten, beleidsmakers en andere opvoeders zijn welkom.
Groepsdruk
Volgens de initiatiefnemers draait het niet om een verbod, maar om het normaliseren van uitstel. In de uitzending wordt er ook gesproken over de groepsdruk die kinderen en ouders ervaren. Koopman vertelt dat het merendeel van de kinderen in de klas van haar oudste nog geen smartphone heeft maar dat elk jaar wel de groepsdruk toeneemt. Koopman: ”Geen enkele ouder wil dat zijn of haar kind buiten de boot valt.” Ook benoemd Koopman dat de leeftijd dat kinderen een smartphone krijgen steeds jonger wordt. ”We doen het allemaal uiteindelijk als ouders zelf, want wij betalen die telefoon en wij geven hem,” legt Koopman uit.
Flinke gevolgen
De gevolgen van te vroeg smartphonegebruik zijn volgens hen niet te onderschatten. Naast fysieke klachten zoals slechter zicht en nekproblemen, zijn het vooral de mentale effecten die zorgen baren en dit is vooral merkbaar bij meisjes. In de uitzending leggen de initiatiefnemers uit hoe dit komt.
Aanmelden
De lezing op 20 mei is bedoeld als open gesprek, waar ook ruimte is voor praktische tips en uitwisseling van ervaringen. Aanmelden voor de lezing is gewenst en is mogelijk door een e-mail te sturen aan smartphonevrijopgroeienleiden@gmail.com.
De Centraal+ VrijMiBo is wekelijks op vrijdag van 17.00 uur tot 19.00 uur live te volgen via radio, televisie en online.
Interview Leiden MaatschappijTelefoon Redactie
071 - 5425160