“Politieagenten die werken moeten zich extra identificeren” en “sommige onderzoeken die lopen, zullen we tijdelijk stil moeten leggen”. Het zijn uitspraken van Karin Krukkert (57) in aanloop naar de NAVO-top. Ze is sinds juli 2023 de hoogste baas van de politie-eenheid Den Haag, waar alle gemeenten in onze regio deel van uitmaken.
De ogen van de hele wereld zullen die dagen op Den Haag zijn gericht en de van oorsprong Twentse is er verantwoordelijk voor dat alles veilig verloopt. Wat gaat de NAVO-top betekenen voor Den Haag, de rest van onze regio en Nederland én voor de politiemedewerkers?
Haar werkkamer in het hoofdbureau van de politie aan de Burgemeester Patijnlaan in Den Haag straalt niet de grandeur uit die je zou verwachten bij de vrouw die verantwoordelijk is voor de beveiliging van de NAVO-top, die 24 en 25 juni plaatsvindt in het World Forum in Den Haag. Geen groots uitzicht over de stad, maar een degelijk bureau, een vergadertafel en wat persoonlijke bedankjes aan de muur van collega’s die eerder met haar werkten.
Wat was het eerste wat u dacht u toen u hoorde dat de NAVO-top in Den Haag zou worden gehouden?
“Eigenlijk al vanaf het moment dat ik het gerucht hoorde, dacht ik: wow, dat is best een hele klus. Ik heb zelf in Den Haag ook nog de Nuclear Security Summit van 2014 meegemaakt, dus je weet ongeveer wat er op je af gaat komen. Aan de ene kant denk je: wow, dit gaat echt wel een behoorlijke opgave voor ons zijn. Aan de andere kant gaat je politiehart ook wel wat sneller kloppen.”
“Ik denk dat het misschien wel een van de grootste operaties is die we als politie in Nederland hebben gedraaid. In ieder geval als het gaat om beveiligingsmaatregelen. Een NAVO-top, ongeveer zesduizend deelnemers, heel veel hoogwaardigheidsbekleders uit alle lidstaten, de beveiliging die daarbij komt kijken, de mobiliteit… een enorme klus.”
Hoe werkt dat, zo’n top organiseren? U bent de baas van de politie in Den Haag, maar Donald Trump, de president van Amerika, komt wellicht langs. Hoe gaat die samenwerking?
“Kijk, die NAVO-top organiseren we natuurlijk als politie niet alleen. De NAVO-top zelf wordt georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en alle facetten daaromheen.”
“We weten nog helemaal niet wie er exact komen. Maar u kunt zich voorstellen dat we voor iedereen een eigen afgestemd pakket aan beveiligingsmaatregelen hebben als er hoogwaardigheidsbekleders komen. Daarover kan ik nu verder geen uitspraken doen.”
De impact van de top op de politie is enorm. Er moeten in totaal 27.000 diensten worden vervuld. Wat betekent dat voor uw eigen eenheid? Wat kan wel en wat kan niet?
“Naarmate we dichter bij de top komen, heeft de politie-inzet natuurlijk ook veel consequenties. Dus we hebben ook al heel vroegtijdig met het stadsbestuur gecommuniceerd: let op! Op het moment dat de top plaatsvindt kunnen we als politie in onze eenheid eigenlijk nog maar twee dingen doen: bij de NAVO-top zijn en ervoor zorgen dat urgente politiezorg is gegarandeerd.”
“We hebben gevraagd om bijvoorbeeld heel terughoudend te zijn met het verlenen van vergunningen voor evenementen waar politie-inzet voor nodig is. Want die is er op dat moment even niet. Alles wat ‘uitstelbaar’ is in die periode zullen we moeten laten wachten tot na die tijd. Je kan je voorstellen dat er onderzoeken lopen die je wel eventjes kunt stilleggen. Dat je zegt: nou die capaciteit zetten we heel even stil en zetten we in op andere plekken op dat moment.”
Door evenementen die niet doorgaan, is er best wel wat negatief sentiment in de maatschappij over de NAVO-top. Snapt u dat dat sentiment er is?
“Ik snap heel goed dat dat sentiment er is. Daar hebben we ook heel veel aandacht voor gevraagd. We hebben ook echt gekeken of je evenementen op een andere manier kunt beveiligen, zodat de politie niet alles hoeft te doen.”
“Aan de andere kant zijn er natuurlijk altijd consequenties als je zo’n groot evenement in het land hebt. Dan moet je ook beseffen dat de politie niet overal tegelijk kan zijn, omdat die op dat moment echt bij de top nodig is.”
Stel, er is echt wat aan de hand in de stad tijdens de NAVO-top. Regeringsleiders moeten worden geëvacueerd. Wie is dan in de lead op zo’n moment?
“Het gaat te ver om dat nu helemaal uiteen te zeten, maar er zijn verschillende lagen gezag. Je hebt de burgemeester, je hebt de hoofdofficier van justitie en in sommige gevallen gaat de organisatie van de NAVO-top er zelf over, of de minister-president. Dus er zijn voor verschillende scenario’s verschillende lagen gezag. Maar als het heel lokaal is rondom de NAVO-top, dan geldt dat de lokale driehoek (de politie, de burgemeester en de hoofdofficier) in positie is.”
Ik kan me voorstellen dat tijdens die NAVO-top op een andere manier zal worden opgetreden als Extinction Rebellion de A12 gaat blokkeren. Zijn daar afspraken over gemaakt?
“De vrijheid van meningsuiting blijft ook tijdens die NAVO-top een grondrecht van burgers. Ook dan geldt dat wij als politie eerst gewoon kijken hoe we dat op een goede manier kunnen faciliteren. Daar hebben we ook in onze voorbereidingen rekening mee gehouden. We kijken ook welke plekken geschikt zijn om wel te kunnen demonstreren. Maar er zijn ook plekken die niet geschikt zijn om te demonstreren en daar zullen we dan ook tegen optreden.”
Hoe zorgt u dat er een balans blijft tussen alles wat wel en niet kan in Den Haag en bijvoorbeeld de Bollenstreek, waar een snelweg deels wordt afgesloten?
“Kijk, over dit soort onderwerpen hebben we natuurlijk heel veel gesprekken. Omdat dat ook voor iedereen een belangrijk punt is. We moeten zorgen dat we die balans bewaken. Op momenten dat er bijvoorbeeld stoetjes aan komen rijden, zal die balans echt even doorslaan. Maar tussendoor kijken we heel goed hoe we er toch voor kunnen zorgen dat ook het leven en de activiteiten van de burgers in de stad zoveel mogelijk doorgang kunnen vinden. Dus die balans is voortdurend onderwerp van gesprek tussen alle partners waarmee we de NAVO-top organiseren.”
Wie bewaakt dan of die balans er daadwerkelijk nog is? Bent u dat of de burgemeester?
“Nee, ik zeker niet. Het is natuurlijk vooral de rol van de burgemeester om die balans te bewaken in zijn stad.”
Er zijn de laatste tijd regelmatig nepagenten actief en onlangs werden in Drenthe ook kogelwerende vesten en schilden gestolen. De angst was direct dat die bij de NAVO-top zouden opduiken. Wat voor maatregelen zijn er genomen om dat te voorkomen?
“Diefstal van politie-uniformen is natuurlijk altijd zorgelijk. Want je wilt niet dat onbevoegde mensen met een politie-uniform ergens verschijnen. Nu geldt voor de NAVO-top dat alle politiemensen die we daar inzetten ook nog een extra identificatie mee krijgen. Daarnaast geldt dat we op de NAVO-top ook voornamelijk politiemensen in groepsverband inzetten. Dus de herkenbaarheid en de kenbaarheid van elkaar is ook groot.”
Telefoon Redactie
071 - 5425160