Afgelopen maandagavond organiseerde de Historische Vereniging Oegstgeest een lezing in de Openbare Bibliotheek van Oegstgeest. Jacques Thorn en Dineke Peddemors-Houdé zijn in de archieven gedoken en vertelden het verhaal van directeur Borgerhoff-Mulder, die de ondankbare taak had om de psychiatrische instelling Endegeest door de oorlog te loodsen.
Op 13 mei 1943 vond een razzia plaats op Endegeest. Er werden waarschijnlijk tien Joodse patiënten afgevoerd en via kamp Westerbork vermoord in Sobibor. Volgens de sprekers een ‘krankzinnig’ verhaal over ingewikkelde keuzes.
De voorganger van Borgerhoff-Mulder had een lijst aangeleverd met Joodse patiënten. Borgerhoff-Mulder wist van het bestaan van deze lijst en toen de Duitsers deze Joodse patiënten kwamen ophalen, bood hij geen weerstand en eiste dat zijn personeel hetzelfde zou doen.
Door rationeel te handelen dacht Borgerhoff-Mulder dat hij door het opofferen van deze patiënten zijn gezin en de ondergedoken Joden in de diverse paviljoens van de instelling zou kunnen sparen van verdere ellende.
Al snel na de oorlog werd er een zuiveringscommissie opgericht, bestaande uit personeelsleden van Endegeest. In eerste instantie werd Borgerhoff-Mulder geschorst op verdenking van fout handelen en samenwerking met de Duitse bezetter. Een half jaar later werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. In september 1947 zakte Borgerhoff-Mulder in elkaar en overleed op zijn werk aan de gevolgen van een hartaanval.
Voor de ingang van Endegeest zijn in het trottoir struikelstenen (Stolpersteine) geplaatst met de namen van de in de oorlog afgevoerde Joodse patiënten.
Telefoon Redactie
071 - 5425160