Vrijdagmiddag vond er in het Pieter de la Courtgebouw in Leiden het ONZ-jaarsymposium Onderwijs in de Maatschappij van Nu plaats. Het symposium werd georganiseerd in het kader van Leiden Onderwijsstad en trok een breed onderwijspubliek: van docenten tot onderzoekers en beleidsmakers. Na het symposium was Elise Bouman, Onderwijskundig Projectleider bij Universiteit Leiden, telefonisch in de uitzending bij Centraal+ om terug te blikken.
Het middagprogramma stond volledig in het teken van onderwijs in een wereld die continu verandert. Technologie, motivatieproblemen bij leerlingen, maatschappelijke spanningen en klimaatproblematiek vormden de kern van de lezingen en workshops. Elise Bouman vertelde in de uitzending enthousiast over de opzet en impact van het symposium.
Artificial Intelligence
Artificial Intelligence (AI) was een belangrijk thema op het symposium. Volgens Bouman zijn scholen en universiteiten nog volop zoekende naar hoe AI verantwoord ingezet kan worden in het onderwijs: “De ene school verbiedt het en de andere school zoekt manieren om bijvoorbeeld iets te laten schrijven waar je mondeling toetsen over krijgt, zodat ze kunnen checken. Weet je ook wat je geschreven hebt of heeft AI het geschreven?” Naast AI werd er ook geëxperimenteerd met virtual reality (VR) in het onderwijs.
Informele momenten
Bouman benadrukte in de uitzending ook de kracht van informele momenten tijdens het symposium omdat het ook tot heel veel gesprekken in pauzes leidt. ”Ik vind dat de functie van een symposium niet alleen luisteren naar sprekers is, maar ook de pauzes en met elkaar uitwisselen wat er bij jou op school gebeurt en ideeën opdoen,” aldus Bouman.
Polarisatie en angst
Het symposium besteedde ook aandacht aan de maatschappelijke context waarin leerlingen opgroeien. Bouman sprak over de invloed van polarisatie en angst onder jongeren. ”Conflicten als Israël-Palestina daar hebben scholen mee te maken, daar moeten ze een reactie op hebben. Discussies in de klas, die vroeger misschien wat vriendelijker verliepen, zijn nu vaak ook, net als in de echte maatschappij, wat heftiger,” legt Bouman uit.
Bouman refereerde ook aan een workshop van TerInfo, waarin docenten lesmateriaal kregen om met oorlogsdreiging en angstgevoelens bij leerlingen om te gaan: ”Dat soort dreigingen kun je voor leerlingen ook minder angstig maken, door te laten zien dat dat eigenlijk altijd al zo geweest is.”
Een verslag van het symposium komt binnenkort op de website.
De Centraal+ VrijMiBo is wekelijks op vrijdag van 17.00 uur tot 19.00 uur live te volgen via radio, televisie en online.
Telefoon Redactie
071 - 5425160