(Foto: Cornell Frühauf via Pixabay)

Voorschoten zet stap naar duurzaam warmtenet, maar financiële zorgen blijven

De gemeente Voorschoten wil een belangrijke stap zetten in het verduurzamen van de manier waarop woningen worden verwarmd. De ambitie is om over te stappen van aardgas naar schone, duurzame energie. Om richting te geven aan deze transitie, heeft de gemeenteraad een uitgangspuntenkader vastgesteld dat duidelijk maakt welke waarden en voorwaarden Voorschoten hierbij belangrijk vindt.

Voorschoten werkt samen met vijf andere gemeenten in de Leidse regio, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude, aan een collectief warmtenet als duurzaam alternatief voor aardgas. Volgens de Transitievisie Warmte is dit voor een groot deel van Voorschoten de meest haalbare én betaalbare oplossing. De samenwerking vindt plaats onder de vlag van het programma ‘Warmte Leidse Regio’ (WLR).

De overstap op duurzame warmtebronnen sluit aan bij landelijke ambities. Aardgas veroorzaakt CO₂-uitstoot, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Bovendien wil Nederland minder afhankelijk zijn van buitenlandse gasleveranciers. De aardbevingen in Groningen hebben het nationale gasbeleid verder versneld.

Financiële zorgen
Toch leidde het voorstel tot verdeeldheid in de gemeenteraad. Vooral bij de VVD-fractie bestonden zorgen over de financiële haalbaarheid. Bij de VVD-fractie spelen er vooral zorgen over de hoge kosten van soortgelijke projecten, deze worden vaak doorgerekend naar de eindgebruiker volgens Bart Lavrijssen. Daarom diende de partij samen met D66 en Voorschoten lokaal een amendement in. Hierin eisen de partijen meer duidelijkheid over de financiële risico’s van deelname aan het regionale warmtebedrijf. Ze roepen het college op om pas een besluit te nemen als er een uitgewerkte business case ligt, met inzicht in kosten, investeringen en het aantal verwachte aansluitingen.

De GroenLinks-fractie was positiever over het voorstel. “De oprichting van een warmtebedrijf is een logische stap voorwaarts in de energietransitie”, vindt raadslid Corine Illic. Wel spelen er ook bij deze partij zorgen over de kosten. En daarin stond GroenLinks niet alleen.

Zorgen over de betaalbaarheid speelden breed in de raad. CDA, GroenLinks, SP, PvdA en D66 besloten gezamenlijk een motie in te dienen. Zij stellen dat er nog te veel onduidelijkheden zijn, vooral vanuit het Rijk. Hoewel er subsidies en wetgeving in voorbereiding zijn, is het nog onduidelijk hoe groot deze bijdragen worden en of ze toereikend zijn. Zonder heldere financiële kaders dreigt het warmtenet duurder uit te vallen dan verwacht, vooral voor inwoners met een lager inkomen.

Daarom roept de motie het college op om samen met de andere regiogemeenten waarmee wordt samengewerkt voor het warmtenet druk uit te oefenen op het Rijk. De boodschap is duidelijk: er moet snel duidelijkheid komen over financiële ondersteuning, zodat gemeenten niet met grote financiële risico’s achterblijven.

“Een collectief warmtenet werkt alleen als het breed gedragen wordt,” stelde SP-raadslid Erik Maassen. “Op het moment dat iedereen die een beter alternatief kan vinden eruit stapt, blijft een klein collectief over. Dan zijn het juist de mensen met weinig geld die de overstap niet kunnen maken, en dus vastzitten aan een systeem dat mogelijk te duur is”.

Wethouder Hubert Schokker reageerde positief op de ingediende amendementen en moties. Zo verzekert hij de raad dat ze nauw op de hoogte gehouden worden tijdens het verdere proces. Ook over de financiële situatie blijft de raad voortdurend op de hoogte gehouden verzekert wethouder Schokker.

Uiteindelijk stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorstel. Tegelijkertijd werden alle ingediende amendementen en moties aangenomen, waarmee het college stevig wordt verplicht om transparant te zijn en financiële risico’s scherp in beeld te houden.

De boodschap is duidelijk: Voorschoten wil verduurzamen, maar niet ten koste van de betaalbaarheid en niet zonder garanties.

Advertentie

Duurzaamheid Politiek Voorschoten


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×