Leiderdorp sprak dinsdagavond over het Integraal Huisvestingsplan 2025–2029. De gemeente wil meer dan 21 miljoen euro investeren in de vernieuwbouw van drie basisscholen. Hoewel er brede steun is voor het plan, uitten meerdere partijen zorgen over veiligheid, financiële onderbouwing en tijdelijke huisvesting.
Het huisvestingsplan richt zich op De Elckerlyc, De Willem de Zwijgerschool en De Schakel. Deze scholen verkeren volgens de gemeente in slechte staat, met gebrekkige ventilatie en hoge onderhoudskosten. De gebouwen zouden daarom niet langer toekomstbestendig zijn.
Volgens CDA-raadslid Sander den Outer, die sprak namens alle fracties, zijn de schooldirecteuren gematigd positief. Tegelijkertijd gaven zij meerdere aandachtspunten mee. Zo ontbreekt volgens hen samenhang met de Leiderdorpse Educatieve Agenda. Ook vraagt inclusief onderwijs om meer ruimte dan in het plan is voorzien. Verder maken kleine schoolbesturen zich zorgen over hun rol als bouwheer en pleiten zij voor ondersteuning vanuit de gemeente, evenals een nazorgbudget voor herstel van gebreken.
Vandalisme
Meerdere scholen ervaren ernstige overlast rond hun terrein, zoals drugshandel vanuit auto’s, vernielingen en vervuiling. Schoolpleinen zijn openbaar, maar de verantwoordelijkheid voor veiligheid en onderhoud komt volgens de directeuren vaak bij de scholen te liggen. De gemeenteraad drong aan op een gezamenlijke aanpak.
Hoewel geen van de fracties de noodzaak van investering betwistte, uitte VVD-raadslid Niels Verwers kritiek op de financiële toelichting in het plan. Volgens hem klopt de berekening niet op alle punten. Wethouder Herman Romeijn verwees naar diverse pagina’s in het document waardoor duidelijkheid zou moeten komen. Maar hij kon de twijfels van Verwers niet volledig wegnemen. Romeijn zegde toe desgewenst per school een overzicht te sturen.
De Buit
De locatie De Buit moet in 2025 opnieuw dienstdoen als tijdelijke huisvesting voor De Elckerlyc en De Schakel, terwijl daar vanaf 2030 sociale woningbouw is gepland. D66 en LPL stelden alternatieven voor, zoals verplaatsbare units of containers. De wethouder wees die opties af vanwege praktische bezwaren en hoge kosten: gemiddeld een miljoen euro extra per school bij uitwijk naar andere locaties.
Ondanks de zorgen spraken partijen de intentie uit het plan te steunen. Wel willen zij dat de uitvoering beter wordt gemonitord en dat er meer duidelijkheid komt over kosten en verantwoordelijkheden. De gemeenteraad neemt maandag 19 mei een definitief besluit.
Leiderdorp PolitiekTelefoon Redactie
071 - 5425160