Foto ter illustratie. (Foto: Shutterstock.com)

Uitgaven jeugdzorg rijzen de pan uit: waarom betaalt Oegstgeest zoveel meer?

De VVD in Oegstgeest wil duidelijkheid over de opvallend hoge kosten voor jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in de gemeente. Tijdens de commissie van donderdagavond 15 mei,  werd een motie ingediend die het college oproept om met spoed een verdiepend onderzoek te laten uitvoeren.

Uit een recent rapport van onderzoeksbureau Cebeon blijkt dat Oegstgeest aanzienlijk meer uitgeeft aan jeugdzorg en Wmo dan vergelijkbare gemeenten. Zo liggen de kosten voor jeugdzorg gemiddeld zo’n 200 euro per inwoner hoger, terwijl het aantal cliënten juist niet groter is. Opvallend is dat de kosten per cliënt voor jeugdzorg met verblijf hoger is als elders, ondanks dat er minder cliënten zijn. Ook de uitgaven voor hulp bij het huishouden zijn ruim vijftig procent hoger per inwoner, terwijl minder mensen hiervan gebruikmaken.

VVD-raadslid Matthijs Huizing wil duidelijkheid: “Hoe kan het dat de kosten zo veel hoger zijn, terwijl het aantal cliënten niet toeneemt?”

Daarnaast laat het meerjarenbeeld van de gemeentebegroting tot 2035 zien dat het tekort jaarlijks kan oplopen tot 4 à 5 miljoen euro, wat neerkomt op ongeveer één twaalfde van de totale begroting. Deze tekorten worden nog nijpender zodra toekomstige investeringen, zoals de bouw van een nieuw zwembad, worden meegerekend – die zijn nu nog niet meegenomen.

Vragen over effectiviteit en grip op zorgkosten
Tijdens de vergadering uitten verschillende partijen hun zorgen over de hoge zorguitgaven. Ondanks het lagere aantal cliënten in Oegstgeest vergeleken met buurgemeenten als Leiderdorp en Voorschoten, zijn de kosten per inwoner opvallend hoger. Dit geldt zowel voor de jeugdzorg als de Wmo.

De raad stelde scherpe vragen aan het college: hoe kan het dat er minder cliënten zijn, maar de kosten zoveel hoger uitvallen? Waar zitten de verschillen in de uitvoering? Huizing vroeg zich hardop af: “Waarom is onze jeugdzorg met dagverblijf zoveel duur als in vergelijkbare gemeenten?”

Politieke steun met kanttekeningen
De motie werd ingediend door de VVD, die benadrukte dat zonder inzicht in de kosten het onmogelijk is om verantwoord keuzes te maken bij de begroting. Hart voor Oegstgeest begrijpt de motie en noemt de bedragen schrikbarend, maar stelde ook verhelderende vragen, waardoor ze de motie niet direct steunden.

Ook D66 toonde zich kritisch: “Het is belangrijk dat er een verklaring komt voor de hoge kosten”, aldus Jeroen Das. “Maar ik wil eerst weten of het college zich bewust is van deze ontwikkelingen, voordat we een nieuw onderzoek starten.” D66 wees op het risico van dubbel werk, mochten er al lopende onderzoeken zijn.

Daarnaast werd de effectiviteit van bestaande zorgvormen, zoals praktijkondersteuners, ter discussie gesteld.

Onderzoek vóór begroting 2026

De motie verzoekt het college om een verdiepend onderzoek naar de oorzaken van de hoge kosten per cliënt en per inwoner in de jeugdzorg en Wmo, zodat er beter grip komt op de uitgaven.

Het college suggereert dat de hoge kosten mogelijk komen doordat ouders en verzorgers in Oegstgeest makkelijker de weg naar hulpverlening weten, maar erkent dat dit slechts een aanname is. Bovendien waarschuwt het college dat een dergelijk onderzoek kostbaar kan zijn en raadt het aan dit goed af te wegen.

Huizing vindt deze reactie teleurstellend: “Als het college deze situatie constateert, wil je toch ook zelf uitleg?” Met een gedegen onderzoek hoopt de VVD dat toekomstige bezuinigingen en investeringen gebaseerd kunnen worden op feiten in plaats van aannames. “Met vijf miljoen kun je veel doen, zoals betere wegen aanleggen of meer bomen planten”, aldus Huizing. “We willen geen geld uitgeven aan dingen die niets opleveren.”

VVD-raadslid Matthijs Huizing over de kosten voor jeugdzorg en Wmo

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×