Het niveau van de inzendingen voor de creatieve wedstrijd van Museum Voorschoten was “onverwachts hoog.” Dat zei voorzitter Hans Rasch van het museum afgelopen zaterdagmiddag, na de eerste van twee prijsuitreikingen.
Samenhangend met de tentoonstelling ’80 jaar vrij! Bevrijding, herdenken en vieren in Voorschoten’ waren er twee wedstrijden georganiseerd: een creatieve wedstrijd voor jongeren en volwassenen en een tekenwedstrijd voor basisschoolleerlingen.
De inzendingen werden beoordeeld door een jury bestaande uit Thinkie Mets (tentoonstellingsmaker bij Museum Voorschoten), Cobi Nieuwstad (kunstenaar en dichter en lid van de Voorschotense Kunstkring en Poëzie Voorschoten) en Ine Duinkerke (docent Nederlands en dichter en lid van Poëzie Voorschoten)
Zaterdag 17 mei reikte wethouder Hans van der Elst de prijzen van de creatieve wedstrijd voor jongeren en volwassenen uit. Er waren drie categorieën: woord, beeld en multimedia maar alle inzenders kozen voor de categorie woord.
De eerste prijs in de categorie jongeren was voor Jasmine van Alderwegen. Uit het juryrapport: “Het wordt al direct duidelijk dat de ik-persoon van dit gedicht worstelt met loyaliteit naar de grootouders, om hun verleden en rol in de WOII. De verschillende vragen die hierover gesteld worden – ‘Maar wat kan je doen aan de keuzes van je ouders? Ik heb die keuze toch niet gemaakt? – zijn ontegenzeggelijk retorisch, en daardoor des te pijnlijker.”
De tweede prijs bij de jongeren was voor Tobias Hoogendoorn. De jury: “Tobias’ gedicht zoomt in op het vredesteken van de duif. Zestien keer wordt in dit gedicht ‘de duif’ genoemd als hoofdpersoon. We volgen dit onschuldige dier in zijn moeilijke werk om boodschappen door te geven in het wrede oorlogsgebied.”
In de categorie volwassenen was de eerste prijs voor Brigitte Wezepoel. Uit het juryrapport: “Wat raakt in dit werk van Brigitte, is dat de geschiedenis en wijsheid die zij zelf heeft opgedaan in haar leven fundament is voor deze oproep, en tegelijkertijd juist nú ook nog steeds zo nodig is – zo is het een huidige oproep voor de huidige zoektocht naar vrijheid en vrede!”
De tweede prijs bij de volwassenen was voor Pamela Dekkers. De jury: “Vanaf het moment dat je het gedicht van Pamela leest, word je meegenomen in de zoektocht naar het antwoord op de vraag ‘Wat is vrijheid nou precies?’ Door de manier van schrijven lijkt het bijna alsof je als lezer meekijkt in het hoofd van de schrijver, die al schrijvend het antwoord zoekt.”
Bijna gedwongen door een wel heel bijzondere inzending was er ook nog de categorie allround in het leven geroepen. Enige winnaar in die categorie: Marjan van Leeuwen-Segaar. Zij koos ervoor om een gedicht te verwerken in een kunstwerk. Daarnaast legde ze de wording van dat kunstwerk ook nog een vast in een boekje. De jury schreef er over: “De dichtvorm is een pantoum (Tibetaans gedicht), dat zich kenmerkt door twintig regels met daarbinnen veel herhaling en door de gehele tekst heel duidelijk een kernwoord, een thema dat als transparant doek de gehele tekst omhult.”
Zondag 18 mei reikte wethouder Hans van der Elst de prijzen van de tekenwedstrijd voor basisschoolleerlingen uit.
De categorie groep 3-4 werd gewonnen door Lovis. De jury schrijft: “We vinden het ook leuk dat de vorm van een hart en de kleur roze meerdere keren terugkomen. ‘Zonder liefde geen vrede, zonder vrede geen vrijheid vinden we een heel mooie boodschap. Met al die hartjes is de boodschap van liefde heel duidelijk!”
In de categorie groep 5-6 was de tweede prijs voor Isabel. Uit het juryrapport: “De mensen op de tekening hebben verschillende kleuren en houden elkaars hand vast, heel klassiek. Dat vinden we mooi, want iedereen hoort erbij, het maakt niet uit wie je bent en welke kleur je hebt.”
De eerste prijs was voor Alix. De jury: “In het zwarte vlak rondom het hart staan dingen die niet bij vrijheid en vrede horen. Als je het hart openmaakt, zie je dingen die wél bij vrijheid en vrede horen. Dat vinden we heel goed bedacht. Het is mooi dat het hart opengevouwen kan worden. Dat het zich zo kan openstellen voor anderen.”
In de categorie groep 7-8 was de derde prijs voor Emma. De jury schrijft: “Emma heeft een heel mooie tekening gemaakt van het gemeentehuis van Voorschoten. […] Ze noemt dat er geen oorlog is, en dat mensen mogen stemmen om te kiezen wie het land bestuurt. Daar past het gemeentehuis inderdaad goed bij! We vinden dit een interessante invalshoek.
De tweede prijs voor Fleur en Samuel. Laatstgenoemde begon met de tekening, eerstgenoemde rondde hem af. “De jury is aangenaam getroffen door de vrolijkheid van de mensen die zich vrij voelen. Heel symbolisch voor de bevrijding zo. We vinden het ook leuk hoe de tekening is gecombineerd met een gedicht.”
De eerste prijs was voor Reya. Uit het juryrapport: “Deze tekening viel ons op omdat de kleuren zo rijk zijn. Ook zit er echt beweging in het paard; het loopt bijna de pagina af zo, en het lijkt te weten waar het heengaat: de vrijheid tegemoet.”
Na de prijsuitreiking gingen de winnaars nog op de foto met de wethouder.
Het werk van alle winnaars is tot en met 6 juli 2025 nog te bewonderen in Museum Voorschoten. Eerder organiseerde ook Poëzie Voorschoten een wedstrijd voor basisschoolleerlingen, daarvan werden de prijzen half april uitgereikt. De winnende gedichten van die wedstrijd zijn ook te zien in Museum Voorschoten, aan de Voorstraat 17.
Verslaggever Paul Aalbers in gesprek met Hans Rasch, voorzitter Museum Voorschoten en met Marjan van Leeuwen-Segaar, winnaar van de categorie allround.
Telefoon Redactie
071 - 5425160