De verbreding van de A4 tussen Den Haag en Amsterdam gaat voorlopig niet door. Dat hebben minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat de Tweede Kamer laten weten. Zeker tot 2030 zal er geen geld zijn om de snelweg aan te pakken.
Het vorige kabinet had besloten dat het de A4 tussen knooppunt Burgerveen en de aansluiting op de N14 bij Leidschendam wilde verbreden. Hier was ook geld voor beschikbaar gemaakt. Dit plan gaat nu voorlopig de koelkast in. Door capaciteitsgebrek en stikstofproblemen waren deze plannen al gepauzeerd, maar volgens de bewindslieden zal de verbreding sowieso niet voor 2030 worden aangepakt.
1,5 miljard euro gereserveerd
De verbreding van de snelweg is een van de vijf projecten die de minister een halt toebrengt. Voor deze vijf projecten was in totaal 1,5 miljard euro gereserveerd. Dat geld gaat nu gebruikt worden om tekorten in andere projecten op te vangen.
De andere vier projecten zijn de A7/A8 Amsterdam-Hoorn, de A6 Almere Oostvaarders-Lelystad, de A50 bij Arnhem en de A16 bij Ewijk-Bankhoef-Paalgraven en de A16 bij Rotterdam.
Nieuwe woningen bereikbaar maken
Met het geld van deze projecten wil de minister de tekorten in het Mobiliteitsfonds vullen. Het wordt volgens de minister besteed aan ‘projecten die wel maakbaar en uitvoerbaar zijn’. Niet al het geld is hiervoor nodig. In totaal wordt er 357 miljoen euro uitgegeven om nieuwe woningen bereikbaar te maken.
Tekorten aan geld, mensen en stikstofruimte
Madleners voorganger Mark Harbers pauzeerde ook al een reeks infrastructuurprojecten vanwege tekorten aan geld, mensen en stikstofruimte. De Tweede Kamer heeft erop aangedrongen om die weer snel op gang te brengen.
“De ambitie van het kabinet blijft om jaarlijks één gepauzeerd project op te starten”, schrijven Madlener en Jansen. “Dat kan dus ook één van vijf bovengenoemde projecten zijn.” Maar dan moet er wel genoeg geld, stikstofruimte en personeel zijn.
Leiden Leiderdorp Maatschappij Voorschoten ZoeterwoudeTelefoon Redactie
071 - 5425160