Sonja Verlinde uit Leiderdorp is aangesloten bij de Nationale Zorgreserve en stond tijdens corona opeens in een verpleeghuis. De Nationale Zorgreserve is een organisatie die bij een ramp of een andere calamiteit personeel kan leveren voor de zorg. Mensen met een zorgachtergrond, maar die daar om wat voor reden dan ook nu niet meer werken.
“Ik heb jaren gewerkt als verpleegkundige in een verzorgingshuis, werd daarna docent verpleging en werk nu als opleidingsadviseur voor een verpleeg- en verzorgingshuis. Sonja is 51 jaar en eigenlijk sinds de oprichting betrokken bij de Nationale Zorgreserve.
Die startte tijdens corona en viert dit jaar het vijfjarig jubileum. Voormalig volksgezondheidsminister Hugo de Jonge zei in 2021 dat hij minimaal 2100 ‘reservisten’ wilde hebben. Het zijn er inmiddels meer dan vierduizend. Donderdag begint een landelijke campagne met als doel nog meer mensen te werven.
Sonja Verlinde: “Je moet het niet doen voor het geld. Tijdens corona heb ik gewoon geholpen bij de dagelijkse dingen en geen specialistische taken gedaan, dus dan krijg je ook gewoon betaald als helpende. Je moet dit echt doen omdat je iets wil betekenen voor de zorg, voor de patiënten en voor je collega’s. Want die help je daar het meeste mee.”
Dat de Nationale Zorgreserve wil uitbreiden komt niet toevallig op dit moment. Charlotte de Schepper, bestuurder van de Nationale Zorgreserve: “Er woedt oorlog binnen Europa en tijdens corona vroegen wij ons ook af: kan een crisis als deze vaker voorkomen?” Het antwoord is ‘ja’ en dat heeft dan direct gevolgen voor de druk op de zorg.
Afspraken met defensie
Er zijn inmiddels afspraken gemaakt met het ministerie van Defensie. “Als Nederlands defensiepersoneel uitgezonden wordt, bijvoorbeeld naar een front in het oosten van Europa, dan kunnen zorgreservisten van de Nationale Zorgreserve de militaire medische centra in Nederland bemensen.”
Het gaat inmiddels ook niet meer alleen om artsen, verpleegkundigen en verzorgenden, ook mensen met andere specialismen worden gezocht. “Ook apothekers, psychologen, fysiotherapeuten en andere disciplines binnen de zorg zijn nodig in tijden van crises”, zegt De Schepper.
“In principe kan iedereen die in de zorg heeft gewerkt en zijn of haar diploma’s heeft zich dus bij ons aanmelden”, vervolgt ze. “En we richten ons zeker niet alleen op gepensioneerden. Er zijn ook veel mensen die hun zorgdiploma’s hebben, maar iets anders zijn gaan doen in hun leven. Ook die hebben we nodig.”
Als er zorgreservisten nodig zijn, wordt een ‘vacature’ zichtbaar op de website van de Nationale Zorgreserve. “Dan zien onze mensen of het misschien ‘een match’ is en kunnen ze reageren”, vertelt De Schepper. “Het initiatief ligt echt bij de zorgreservist zelf.”
Diploma’s en BIG-registraties
Wie zich aanmeldt moet diploma’s overleggen en die worden gecheckt. Ook wordt gekeken of de BIG-registratie, die voor sommige zorgverleners verplicht is, nog geldig is. Om ervoor te zorgen dat zorgreservisten die nu niet dagelijks in de zorg werken wel bijblijven, worden ook cursussen en trainingen georganiseerd. Maar ook artsen van wie de BIG-registratie is verlopen zijn welkom.
Bekwaam, maar niet geregistreerd
“We kijken ook naar wat wij noemen: bekwaam, maar niet geregistreerd. Want als er een crisis is heb ik liever een bekwame arts, van wie de BIG-registratie is verlopen, die een injectie zet dan helemaal geen injectie”, geeft De Schepper als voorbeeld.
Uitbreiding van de ‘reserves’
Charlotte de Schepper geeft aan dat gekeken wordt of een organisatie als de Nationale Zorgreserve opgetuigd kan worden om in Nederland andere ‘Reserves’ op te zetten. “Wij bestaan nu vijf jaar. Samen met het ministerie van Defensie kijken we of dit ook mogelijk is voor bijvoorbeeld veiligheid, techniek of een andere sector.”
“De manier waarop wij het hebben georganiseerd werkt. Als je het landelijk goed inricht, kun je bij een crisis regionaal en lokaal de beste hulp leveren”, zegt ze. België kijkt inmiddels geïnteresseerd naar de Nederlandse organisatie. In Duitsland hebben ze in sommige deelstaten ook iets soortgelijks, maar niet landelijk.
Match
En zorgreservist Sonja uit Leiderdorp heeft haar reservistenpas paraat. Daarop staan haar diploma’s en werkervaring, een mogelijke werkgever kan dan snel zien of er een ‘match’ is. “Ik ben nu 51 jaar, ik blijf nog wel een paar jaar beschikbaar”, zegt ze met een grijns.
Telefoon Redactie
071 - 5425160