Raad Leiderdorp stemt in met financiële koers en geeft richting met moties

Tijdens de raadsvergadering van maandag 30 juni heeft de gemeenteraad van Leiderdorp unaniem ingestemd met de financiële kadernota voor 2026 tot en met 2029. Daarmee is de basis gelegd voor de begroting in het najaar.

De financiële situatie van Leiderdorp is voorlopig stabiel, maar de onzekerheid op lange termijn blijft. Door incidentele meevallers uit de meicirculaire en de voorjaarsnota van het Rijk is het zogenoemde ‘ravijnjaar’ – waarin gemeenten fors minder geld van het Rijk ontvangen – opgeschoven van 2026 naar 2028. Wethouder Daan Binnendijk gaf aan dat Leiderdorp met inzet van reserves zelfs kan uitzingen tot 2030. Tegelijkertijd wees hij erop dat er nog altijd geen structurele oplossing is voor de problemen in het gemeentefonds. ‘Het zijn pleisters, geen herstelbeleid,’ aldus de wethouder. De raad riep het college op om bij de begroting kritisch te kijken naar de besteding van middelen, waarbij ook lastenverlichting voor inwoners nadrukkelijk op tafel ligt.

AUDIO: Wethouder Daan Binnendijk over de kadernota.

Tegelijkertijd stemde de raad over meerdere moties waarin wensen en zorgen werden uitgesproken over beleidsterreinen als verkeersveiligheid, biodiversiteit, afval, bibliotheekvoorzieningen en het functioneren van de ambtelijke organisatie.

Zebrapaden

Een motie van D66 over het opstellen van duidelijke richtlijnen voor voetgangersoversteekplaatsen werd maandag aangenomen. Aanleiding was de constatering dat in een beleidsnota uit oktober 2020 het woord ‘raad’ was weggevallen bij de besluitvorming over het verwijderen of aanpassen van zebrapaden. Dat leidde tot onduidelijkheid over de bevoegdheid van de raad bij verkeersbesluiten, terwijl eerder via een amendement was afgesproken dat de raad zeggenschap zou houden. “Wij willen uitvoering aan ons beleid als raad”, aldus Mieke van Ulden (D66).

De motie vraagt ook om een zogenoemde ‘OversteekWijzer’, vergelijkbaar met het model uit de gemeente Leiden, waarin afwegingscriteria zijn opgenomen voor het aanleggen, aanpassen of verwijderen van oversteekplaatsen. “Als dat niet rechtmatig is, gaan we daarnaar handelen”, zegt wethouder Gebke van Gaal.

Tegelijkertijd waarschuwde zij voor vertraging bij lopende projecten, zoals de herinrichting van de Vronkenlaan en de Heinsiuslaan. De raad wacht even de wethouder af alvorens hier iets van te vinden. Het voorstel om beleid te laten maken, is wel aangenomen.

Natuurbeheer in de Boterhuispolder

De Boterhuispolder, gelegen op de grens van Leiderdorp en Teylingen, is een waardevol veenweidegebied. De gemeenteraad stemde unaniem in met een motie van LPL, PvdA-GroenLinks en andere fracties om bij het vernieuwen van pachtcontracten nadrukkelijk in te zetten op natuurbeheer, biodiversiteit en duurzaam waterpeilbeheer.

“Het is van belang dat wij als gemeente hierin gezamenlijk optrekken met Teylingen en partijen zoals Stichting Wei en Water”, stelde raadslid Roeland Schmidt (PvdA-GroenLinks).

Wethouder Daan Binnendijk gaf aan dat hij de motie ‘als een steuntje in de rug’ ziet. ‘We hebben al contacten met gemeente Teylingen en natuurorganisaties. We zitten nu al in het proces,’ aldus de wethouder. Binnendijk gaf aan blij te zijn met de brede steun uit de raad.

Bibliotheek moet beter vindbaar worden
De raad nam twee moties aan die betrekking hebben op de bibliotheekvoorziening in de Sterrentuin. Enerzijds wordt ingezet op het verbeteren van de zichtbaarheid en toegankelijkheid van het gebouw en de bibliotheekfunctie. Anderzijds is het college gevraagd te onderzoeken of uitbreiding van de ruimte en verruiming van de openingstijden wenselijk en haalbaar zijn.

CDA-raadslid Jan Huisman wees op het belang van toegankelijkheid en brede inzet van de bibliotheek. “Misschien wat schuiven”, aldus wethouder Herman Romeijn over de inzet van personeel voor een mogelijke zaterdagopenstelling. Romeijn liet weten in gesprek te gaan met BplusC en beloofde de raad later te informeren over de uitkomsten. De uitbreiding gaat dan niet om een fysieke uitbreiding, maar meer schuiven met ruimte binnen de Sterrentuin.

AUDIO: Wethouder Herman Romeijn over de bibliotheek.

AUDIO: CDA-raadslid Jan Huisman over de bibliotheek.

Debat over woonlasten en lastenverlichting
De VVD wees erop dat de woonlasten in Leiderdorp 10 tot 20 procent hoger liggen dan het landelijk gemiddelde. Een motie over lastenverlichting werd wel overwogen, maar uiteindelijk niet ingediend. Wel gaf wethouder Daan Binnendijk aan dat het college in het najaar bij de begroting ruimte zal zoeken, mits dit financieel verantwoord is.

AUDIO: Roeland Schmidt van PvdA-GroenLinks over de kadernota.

Minder restafval
Een motie over reductie van restafval werd ingetrokken, maar het onderwerp blijft op de agenda. De landelijke norm ligt op 30 kilo restafval per persoon per jaar, maar Leiderdorp zit daar met 167 kilo nog ver boven.

Wethouder Van Gaal gaf aan dat zonder diftar of bronscheiding zulke lage cijfers niet haalbaar zijn, mede gezien de hoeveelheid hoogbouw in het dorp. In oktober volgt een verdiepend gesprek over afvalscheiding en circulaire economie. De motie werd daarop ingetrokken in afwachting van dat moment.

Zorgen over ambtelijke capaciteit
Een motie over het personeelsbeleid werd ingetrokken nadat het college toezegde na de zomer met een brief te komen over bestaande en mogelijke nieuwe maatregelen. In de raad werd benadrukt dat het niet alleen gaat om geld, maar vooral om het vinden van geschikt personeel.

“Wij hebben met name tekort aan medewerkers fysieke domein”, aldus wethouder Binnendijk. “We doen al heel erg veel, maar kijken ook of ons salarishuis nog passend is.”

Advertentie

Leiderdorp Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×