Op deze plek aan het Molenpad zouden de woningen moeten komen. (Foto: Robbert Beurse)

Zorgen over flexwonen aan het Molenpad: 'Er ligt niet eens riolering'

Op 10 juli buigt de gemeenteraad van Zoeterwoude zich over een omstreden voorstel: de bouw van vijftig flexwoningen aan het Molenpad. Het plan moet bijdragen aan het verlichten van de woningnood, maar stuit tegelijkertijd op zorgen en weerstand, zowel binnen de lokale politiek als onder omwonenden.

AUDIO: Verslaggever Robbert Beurse in gesprek met fractievoorzitter van Progressief Zoeterwoude, Myrna van der Poel

Snel bouwen, tijdelijk wonen
Het plan voor het Molenpad voorziet in de plaatsing van prefab woningen – deze woningen zijn snel te realiseren en bedoeld voor een tijdelijke periode van vijftien jaar. De locatie, waar nu een voetbalveld, sporttoestellen en een hondenspeelplek liggen, wordt door de gemeente als het meest geschikt beschouwd na een locatieonderzoek.

Dit onderzoek begon aan het begin van dit jaar en bestond onder andere uit een enquête, ingevuld door 426 mensen. Hieruit blijkt dat ruim 40 procent positief staat tegenover het project. Een vergelijkbaar aandeel geeft aan neutraal te zijn, terwijl ruim 16 procent zich negatief uitspreekt.

Bezwaar in de buurt
Dat het plan niet op unanieme steun kan rekenen, bleek tijdens de voorronde van de raadsvergadering, waar buurtbewoner Henk gebruikmaakte van het inspreekmoment. Hij uitte zijn zorgen over de impact van het voorstel: “Vijftig flexwoningen in onze wijk, daar maak ik mij als omwonende zorgen om”, aldus Henk.

De bezorgde buurtbewoner vraagt zich hardop af waarom juist het Molenpad als locatie is gekozen. “In de stukken staat dat er ook andere locaties zijn onderzocht, maar om welke gaat het dan? En waarom zijn die afgewezen? Waarom moet het per se hier?”, zegt de inspreker. “Er zijn hier nauwelijks voorzieningen in de buurt, om nog maar te zwijgen van de riolering”.

Hij vervolgt zijn betoog: “De mensen die instemmen met deze plannen wonen zelf niet in de directe omgeving”, stelde hij. “Weten de kopers van de dure huizen aan de Wijdelaan eigenlijk wel dat ze straks niet uitkijken op weilanden, maar op vijftig flexwoningen? Jongeren, ouderen, statushouders en mensen uit een crisissituatie allemaal bij elkaar plaatsen, dat gaat voor problemen zorgen. Dat kunnen we u nu al voorspellen”.

Volgens hem wordt de wijk onevenredig zwaar belast: “Wij hebben het gevoel dat onze buurt veel meer moet incasseren dan andere wijken”.

Kosten en haalbaarheid
Tijdens de voorronde van de raadsvergadering bleek ook dat binnen de raad zorgen leven, voornamelijk over de financiële en ruimtelijke haalbaarheid van het plan. Thea van der Kooi, fractievoorzitter van Senioren Belangen Zoeterwoude (SBZ), benadrukte dat zij het huisvesten van doelgroepen als statushouders en jongeren steunt, maar vraagt zich wel af of het financieel verantwoord is om als gemeente ongeveer een half miljoen euro bij te dragen. “We gaan financieel zware jaren tegemoet. Is dit dan wel haalbaar?” Volgens SBZ zou een kleiner aantal woningen bovendien de overzichtelijkheid en leefbaarheid ten goede komen.

Ook de Progressief Zoeterwoude (PZ) uitte zorgen. Fractievoorzitter van der Poel wees op het kleine oppervlak van het perceel en het gebrek aan voorzieningen in de directe omgeving. “Vijftig woningen is op deze plek gewoon te veel. Er is woningnood, maar leefbaarheid is ook een belangrijk uitgangspunt”.

De partij stelde bovendien voor om de participatie rond dit project te verbeteren en het als pilot te gebruiken voor toekomstige participatieaanpakken en óok hier klonk kritiek op de kosten: “Een half miljoen is héél veel geld”.

Er klonk echter ook een positief geluid. CDA-fractielid Max van Mil liet weten tevreden te zijn met het voorstel. “We zijn blij dat er duidelijke uitgangspunten zijn opgesteld. Er zijn veel woningzoekenden in Zoeterwoude, maar leefbaarheid moet wel de boventoon voeren”.

De VVD, daarentegen liet zich dan weer voorzichtig uit. Fractievoorzitter Kitty de Lange-Heiden gaf aan dat verdere onderzoeken moeten uitwijzen of het plan financieel haalbaar is en of de locatie voldoet. Ook zij onderstreepte het belang van een zorgvuldig participatieproces.

Kosten minimaliseren
Wethouder Paul Olthof (CDA) benadrukte dat het nu voorliggende document slechts een ‘Nota van Uitgangspunten’ betreft en dat de uitwerking van de plannen nog niet vastligt. “Bij flexwoningen zie je vaker dat de realisatie meer kost dan dat het oplevert. Het bouwrijp maken brengt kosten met zich mee, waar de gemeente deels in moet bijdragen”. Verder gaf hij aan te onderzoeken of er nog aanvullende financiële steun vanuit het Rijk mogelijk is.” Kosten minimaliseren voor ons als gemeente is zeker belangrijk”, legt Olthof uit tijdens de voorronde in de raad.

Indien de gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten goedkeurt, wordt het stedenbouwkundig plan verder uitgewerkt. Daarbij zal de ontwikkelaar overleg voeren met beleidsmakers en regionale partners. In het najaar volgen onder meer het opstellen van een grondexploitatie en een anterieure overeenkomst.

Het plan voor flexwonen aan het Molenpad toont de spanningen die overal in Nederland voelbaar zijn: de noodzaak om snel te bouwen tegenover het belang van leefkwaliteit, natuurbehoud en draagvlak onder bewoners.

Advertentie

Politiek Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×