Deze samenwerking werd maandagmiddag feestelijk gevierd. (Foto: Eelkje Colmjon en video: Brigit Disseldorp en Rudo Slappendel)

Key Region Leiden brengt onderwijs en wetenschap dichterbij elkaar

Met de officiële aftrap van Key Region Leiden op het Leiden Bio Science Park (LBSP) is een vernieuwde samenwerking van start gegaan tussen de regio’s Leiden, Katwijk en Noordwijk. Onder de noemer Key Region Leiden bundelen zeven gemeenten, drie kennisinstellingen, drie ondernemersverenigingen en drie innovatieclusters hun krachten. Het doel: de regionale economie duurzaam versterken en brede welvaart bevorderen. Deze samenwerking is de opvolger van Economie071 en werd maandagmiddag feestelijk gevierd.

Nieuwe naam, grotere ambitie
“Met het Leiden Bio Science Park, de NL Space Campus en Unmanned Valley heeft onze regio goud in handen,” stelt Wietske Veltman, wethouder Economie van Leiden en bestuursvoorzitter van Key Region Leiden. “Deze drie innovatieclusters zijn uniek in Nederland en essentieel voor gezondheid, veiligheid en Europese strategische autonomie. Ze vormen samen één krachtige innovatieregio met meer dan 60.000 kenniswerkers en studenten. Deze banen en talent houden de regio en de economie levendig. Samen met de bloeiende lokale economie biedt dit een prachtige basis om onze brede welvaart te behouden; nu en binnen 20 jaar”.

Slimmer samenwerken, sneller innoveren
Volgens directeur Leonie Hussaarts biedt de intensievere samenwerking een grote sprong voorwaarts: “Binnen Key Region wordt gewerkt aan 8 van de 10 sleuteltechnologieën. Samen kunnen we kennis slimmer delen en inzetten op verrassende kruisbestuivingen tussen sectoren. Dat versnelt innovatie, zowel lokaal als internationaal. Door als één regio op te treden, zijn we bovendien een serieuze gesprekspartner voor het Rijk en de provincie. We delen hun ambities en versterken elkaar.”

De kennisinfrastructuur in de regio levert tastbare resultaten op. Bedrijven ontwikkelen hier onder meer neusspray-vaccins, nieuwe vormen van energieopslag in ijzererts, methoden van aardobservatie door middel van satellietdata en drones voor inspecties van gewassen en gebouwen.

Banen van de toekomst voor iedereen
“Dit zijn de bedrijven van de toekomst,” zegt Martijn van Pelt, voorzitter van VNO-NCW Rijnland. “Zij creëren banen op alle niveaus, van praktisch opgeleiden tot onderzoekers, en zorgen samen met lokale ondernemers voor een bruisende economie. Die economische vitaliteit maakt investeringen in leefbaarheid mogelijk. Daarom zetten wij ons als Key Region volop in voor het versterken van de kenniseconomie én de verbinding met het midden- en kleinbedrijf. Zo bouwen we aan brede welvaart, in een regio waar het goed wonen én werken is.”

Talenten opleiden en behouden
Tijdens de feestelijke lancering presenteerden innovatieve bedrijven zich en ook onderzoekers vanuit het lectoraat en practoraat van hbo en mbo. Otto Jelsma, voorzitter van mboRijnland, benadrukte het belang van samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven: “Door samen op te leiden en talent aan de regio te binden, versterken we niet alleen de innovatieclusters, maar juist ook het brede MKB. Dat is cruciaal voor een toekomstbestendige economie.”

Economie Leiden Onderwijs Regio


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×