In Leiden is een belangrijke stap gezet in de verdeling van de cultuursubsidies voor de periode 2026-2028. Wethouder Yvonne van Delft ontving afgelopen woensdag het adviesrapport van de onafhankelijke adviescommissie cultuur. Hierin wordt de jaarlijkse verdeling van het geld voor culturele instellingen en makers in de stad voorgesteld.
Vele aanvragen
De subsidieregeling werd enthousiast ontvangen door het culturele veld. Er werd bijna zeven miljoen euro per jaar aangevraagd, terwijl het beschikbare bedrag op iets meer dan zes miljoen ligt. Hierdoor moest de commissie scherpe keuzes maken. Van de 31 ingediende aanvragen kregen er uiteindelijk 18 een gedeeltelijk of volledig positief advies. Als het college dit advies overneemt, ontvangen 17 instellingen daadwerkelijk subsidie. Sommige aanvragers deden meerdere aanvragen binnen verschillende onderdelen van het subsidiekader.
Bij de beoordeling lag de focus op de artistieke en zakelijke onderbouwing van de plannen, het publieksbereik in de stad en de aansluiting bij de Leidse cultuurvisie ‘De kracht van cultuur’. “Het was geen eenvoudige taak om daarover te adviseren, want de aanvragen zijn overwegend van hoge kwaliteit”, aldus Pieter van Adrichem, voorzitter van de adviescommissie cultuur. “Er is veel kwaliteit en ambitie in de Leidse cultuursector. Dat er meer is aangevraagd dan we kunnen toekennen, onderstreept dat.”
Vernieuwd Leids subsidiestelsel voor cultuur
Dit is de eerste keer dat de gemeente Leiden werkt met het vernieuwde systeem voor cultuursubsidies. De regeling is opgebouwd uit drie onderdelen, waarvan de meerjarige cultuursubsidie bedoeld is voor organisaties en makers die structureel bijdragen aan het culturele leven in de stad. Een belangrijk aandachtspunt binnen deze nieuwe regeling is het principe van ‘fair pay’: een eerlijke vergoeding voor kunstenaars en culturele professionals.
Wethouder Van Delft spreekt haar waardering uit voor het werk van de commissie. “We willen een sterk en divers cultureel aanbod in de stad, en daarom hebben we gekozen voor een transparanter systeem van beoordelen. De commissie is onafhankelijk, divers samengesteld en deskundig. We waarderen hun werk enorm. Hun advies helpt ons straks een weloverwogen besluit te nemen.”
Subsidietoekenning
Het advies wordt binnenkort gepubliceerd op de gemeentelijke website. In september neemt het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit over de toekenningen.
Voor organisaties en makers die geen subsidie ontvangen, is er nog steeds perspectief: zij worden actief gewezen op alternatieve subsidiemogelijkheden, zoals de regeling Culturele projecten of de regeling Kleine projecten en publicaties. Deze twee vallen ook onder het vernieuwde Leidse subsidiestelsel voor cultuur.
Telefoon Redactie
071 - 5425160