De gemeente Voorschoten heeft haar financiële koers voor de komende jaren uitgezet in de nieuwe kadernota. Ondanks een verwacht tekort in 2026 van 325.000 euro, klinkt er optimisme vanuit het gemeentehuis: vanaf 2027 verwacht Voorschoten weer structurele overschotten die oplopen tot ruim een miljoen euro in 2029.
De kadernota vormt de opmaat naar de officiële begroting, die later dit jaar wordt vastgesteld. Hierin staat wat de gemeente in 2026 wil bereiken en hoeveel geld daarvoor beschikbaar is. Ook geeft het document inzicht in de financiële positie van Voorschoten ten opzichte van eerdere jaren.
Nieuwe voorzieningen
Volgens Katrien van Meenen van de VVD is de bespreking van de kadernota een goed moment om stil te staan bij de ontwikkelingen in Voorschoten. “Het is een mooi moment om te kijken waar we staan ten opzichte van het coalitieakkoord”, aldus Van Meenen. Zij verwees naar enkele belangrijke projecten die momenteel op de agenda staan en in de kadernota zijn vastgelegd, waaronder de realisatie van een nieuw cultureel centrum in de Kruispuntkerk. “We verheugen ons op een culturele accommodatie die past bij de behoeften van verschillende culturele organisaties én bij de Voorschotense portemonnee”.
Ook het opknappen van het centrum is voor de VVD een belangrijk speerpunt. Volgens Van Meenen hoort dit bij het versterken van de lokale economie, iets waar haar partij sterk op inzet. “Een aantrekkelijk en levendig centrum draagt zeker bij aan een sterke economie”, stelt zij. Daarnaast benoemde zij woningbouw als een groot knelpunt. “We lopen vaak achter de feiten aan”, waarschuwde Van Meenen, waarmee zij aangaf dat de woningbouwopgave meer urgentie vereist.
Stevig hart
Wouter van Duivendijk van Voorschoten Lokaal uitte juist tevredenheid over de kadernota. Volgens hem geeft de nota niet alleen richting aan financiële keuzes, maar weerspiegelt zij ook de betrokkenheid van het gemeentebestuur. “En volgens mij klopt dat hart stevig”, zei Van Duivendijk. “Ondanks de uitdagingen en onzekerheden in het gemeentefonds, presenteert dit college een nota die ambitie en realiteitszin in balans brengt. Daar mogen we trots op zijn”.
Hij benadrukte dat er daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in de toekomst. Zo noemde hij onder andere het zwembad, het sportaccommodatiebeleid en de plannen voor een nieuwe sporthal. Ook cultuur en onderwijs krijgen volgens hem de aandacht die ze verdienen.
Voorschotense ziekte
Arnold Posthuma van de PvdA was daarentegen kritisch. Hij verwees opnieuw naar wat hij ‘de Voorschotense ziekte’ noemt, en uitte stevige kritiek op het financiële beleid van het college. Volgens hem wordt er keer op keer gezegd dat er geen financiële ruimte is, terwijl er tegelijkertijd miljoenen overblijven door uitgestelde projecten. Posthuma benadrukte dat goed bestuur niet alleen draait om financiële voorzichtigheid, maar ook lef vereist – lef om te investeren in sociale voorzieningen. Daarom diende hij samen met andere partijen meerdere amendementen in, onder meer om voorgenomen bezuinigingen op voorzieningen zoals vroegsignalering terug te draaien.
Ook Erik Maassen van de SP was niet onverdeeld positief over de kadernota. Hij uitte scherpe kritiek op het woningbeleid en stelde dat er onvoldoende middelen zijn vrijgemaakt voor de bouw van betaalbare woningen. Daarnaast was hij kritisch over het voornemen om de reserves binnen het sociaal domein af te schaffen. Om die reden dient de SP een amendement in om deze reserve te behouden. Albert Deuzeman benadrukte in zijn bijdrage het belang van investeren. Hij verwees hierbij naar een uitspraak van zijn VVD-collega Katrien van Meenen, die het “belangrijk noemde om weer te gaan wennen aan het uitgeven van meer geld”. Volgens Deuzeman bestaat er binnen de raad brede consensus dat investeren noodzakelijk is om de toekomst van Voorschoten te verbeteren.
Volgens wethouder Financiën Hans van der Elst is de financiële situatie in Voorschoten beheersbaar. “En dat is goed nieuws”, aldus de wethouder, verwijzend naar de kadernota. Hij ging verder in op de verschillende ingediende moties en amendementen. Zo liet Van der Elst weten dat het college het amendement van de SP – dat gericht was op het behouden van de reserve in het sociaal domein – heeft ontraden.
Uiteindelijk werd de kadernota unaniem aangenomen, weliswaar met enkele aanpassingen op basis van ingediende amendementen. Een van de aangenomen amendementen betrof het behoud van de vroegsignalering, een sociale voorziening die voor meerdere partijen van groot belang bleek.
Met het aannemen van de kadernota – inclusief enkele belangrijke correcties – zet de gemeenteraad van Voorschoten koers richting een toekomst waarin investeren en sociale betrokkenheid hand in hand moeten gaan. De komende periode zal moeten uitwijzen in hoeverre de uitgesproken ambities ook daadwerkelijk waargemaakt kunnen worden.
Telefoon Redactie
071 - 5425160