Hester Bijl gaat stoppen als rector magnificus van Universiteit Leiden. Ze krijgt dezelfde functie aan TU Delft. De beide universiteiten hebben de overstap, die op 15 januari ingaat, donderdag bekendgemaakt. Bijl wordt de eerste vrouw die de technische universiteit in Delft gaat leiden.
Bijl moet in Delft orde op zaken stellen. De Onderwijsinspectie kwam vorig jaar met een bijzonder kritisch rapport over de sociale onveiligheid op de universiteit, onder meer door seksueel getinte opmerkingen, ongewenste intimiteiten, pesten, intimidatie en racisme.
Leidinggevenden zouden te weinig ingrijpen en de problemen soms zelfs erger maken. Het ministerie van Onderwijs dreigt in te grijpen op de universiteit.
Bezuinigingen
De Delftse universiteit moet ook bezuinigen, doordat de aantallen studenten teruglopen en door bezuinigingen vanuit het kabinet. Bovendien zijn er al tijden demonstraties tegen samenwerkingen met Israëlische instellingen, net als op andere universiteiten.
De TU gaat in principe geen nieuwe samenwerkingen met Israël meer aan. Daarnaast kijkt de universiteit kritisch naar huidige projecten, maar die gaan vooralsnog wel door.
Terug op oude nest
Voor Hester Bijl is de nieuwe functie een terugkeer op het oude nest. Ze studeerde technische wiskunde in Delft en promoveerde er. In 2013 werd ze benoemd tot decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU. Ze verliet die functie eind 2016 om lid van het college van bestuur in Leiden te worden, en in 2021 werd ze daar rector magnificus.
Binnen een universiteitsbestuur is een rector magnificus over het algemeen verantwoordelijk voor de koers van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De bestuursvoorzitter gaat over de dagelijkse gang van zaken.
Het is nog niet bekend wie Bijl opvolgt als rector magnificus in Leiden. Wanneer ze aantreedt in Delft, hebben zeven van de dertien andere universiteiten een vrouw als rector magnificus. Bovendien hebben acht van de veertien universiteiten een vrouw als bestuursvoorzitter.
Op de academische werkvloer zijn vrouwen wel duidelijk in de minderheid. Bijna 29 procent van alle hoogleraren is vrouw, heeft het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren uitgerekend. Dat percentage neemt wel toe, maar het netwerk verwacht dat er op zijn vroegst in 2044 sprake is van gelijkheid.
Ook zijn er meer mannelijke universitair hoofddocenten, universitair docenten en promovendi. Nederland telt wel meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. Daarnaast zijn er meer vrouwen die afstuderen.
Leiden OnderwijsTelefoon Redactie
071 - 5425160