Gemeenten in onze regio kijken met belangstelling naar het fatbikeverbod dat Enschede wil instellen in het stadscentrum. Het is de eerste gemeente in Nederland die met lokale regels een verbod voor de fietsen wil in het winkelgebied. In onze regio zijn gemeenten niet zo bezig met een fatbikeverbod, maar maken sommige gemeenten zich wel ‘ernstig zorgen’ om het weggedrag van fatbikefietsers.
Twee weken geleden stemde de Enschedese gemeenteraad in met een voorstel om fatbikes uit het winkel- en horecacentrum van de stad te weren. Dat willen ze daar doen door regels op te nemen in de lokale wetgeving: de Algemene plaatselijke verordening (APV).
Dat de Overijsselse stad dit doet, is bijzonder te noemen. Geen enkele gemeente in Nederland durfde het tot dan toe aan om met zo’n voorstel voor een verbod te komen. En ook in onze regio zijn er zodoende geen plannen.
Ernstige zorgen
“We zijn er momenteel niet mee bezig. Wel maken we ons ernstig zorgen om het gedrag van weggebruikers op fatbikes”, tekent een woordvoerder van de gemeente Kaag en Braassem op. Ook de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt (CDA) maakt zich daar druk om. Zij vindt het vooral jammer dat er vanuit de landelijke politiek nog geen ‘adequate actie’ is ondernomen.
Van Bijsterveldt heeft ook de afgelopen tijd gelobbyd bij Tweede Kamerleden om tot wetgeving te komen, maar zo ver kwam het niet. “Tot die tijd zetten we in op het tegengaan van ongewenst en overlastgevend gedrag van fatbikegebruikers en onderzoeken we welke mogelijkheden de gemeente heeft om hierin op te kunnen treden.”
Niets anders dan een elektrische fiets
Toch zien andere gemeenten niet per se het nut om op te treden tegen specifiek de fatbike. “Een fatbike is niets anders dan een bepaalde vorm van een elektrische fiets”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Krimpenerwaard.
Het feit dat sommige fatbikegebruikers zich anders gedragen dan bestuurders van een ‘normale’ elektrische fiets, is volgens die gemeente geen reden om een fatbike te verbieden. “Net als bij ander ongewenst gedrag in het verkeer, komt het aan op het aanspreken van de bestuurders op hun gedrag en – indien nodig – het geven van een boete.”
Ook andere gemeenten, zoals Voorschoten en Gouda, staan er zo in. In Gouda heeft men daarom besloten om te handhaven op ’te snel fietsen in het winkelgebied’ en zegt het te gaan zorgen voor duidelijkere verkeersborden in de stad.
Ook positieve kanten
Volgens de gemeente Den Haag moeten ook de ‘positieve kanten’ worden gezien van de fatbike. “Er kiezen nu meer mensen voor de fiets en jongeren vinden de fatbike stoer en het is gezellig met iemand achterop”, wil een gemeentewoordvoerder kwijt.
Bovendien zou ook het gebruik van de auto afnemen, ontstaan er minder files en neemt de parkeerproblematiek af op het moment dat méér mensen voor een elektrische fiets of fatbike kiezen. “Dat komt weer ten goede aan de gezondheid vanwege minder uitstoot.”
Gemeenten die eventueel méér willen wat betreft het weren van fatbikes uit drukke gebieden, wachten af.
“We houden het nauwlettend in de gaten, ook of dit juridisch stand houdt”, reageert Leiderdorp. “Het zou perspectief geven om als college van burgemeester en wethouders en als gemeente na te denken over het weren in specifieke gebieden.”
Telefoon Redactie
071 - 5425160