De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft haar Omgevingsvisie 2050 gepresenteerd. Hierin staat hoe de gemeente zich de komende 25 jaar wil ontwikkelen op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid, klimaat en leefkwaliteit. De ambitie is duidelijk: een aantrekkelijke, groene en historische gemeente blijven — en tegelijk voorbereid zijn op de toekomst.
Leidschendam-Voorburg bestaat uit drie kernen: Leidschendam, Stompwijk en Voorburg. Die verscheidenheid zorgt voor een rijk aanbod aan woonomgevingen, voorzieningen en unieke karakteristieken. “Dat willen we graag behouden”, schrijft de gemeente op haar website. Tegelijkertijd liggen er grote uitdagingen, zoals woningnood, klimaatverandering, vergrijzing en technologische ontwikkelingen. Die vragen om slimme keuzes, innovatieve oplossingen en een heldere koers. In de visie wordt dat treffend samengevat als: “Om hetzelfde te blijven, moet veel veranderen.”
“We zijn trots op wat Leidschendam-Voorburg nu is, en dat willen we blijven”, zegt wethouder Philip van Veller. “Daarom moeten we nu goed nadenken over welke veranderingen nodig zijn voor de toekomst. Met deze visie maken we samen met de samenleving de keuzes die daarvoor nodig zijn.”
Vijf ambities voor een toekomstbestendige gemeente
Om richting te geven aan die keuzes, heeft de gemeente vijf kernambities geformuleerd. Eén daarvan is dat Leidschendam-Voorburg een gemeente moet zijn voor iedereen — met gelijke kansen en voldoende, passende woningen. Ook wordt ingezet op levendige centra, sterke bedrijventerreinen en ruimte voor lokaal ondernemerschap, waardoor de gemeente economisch vitaal blijft.
Een andere belangrijke ambitie is het versterken van de leefomgeving: meer stadsnatuur, behoud van historisch erfgoed en een gezonde, prettige openbare ruimte. Ook bereikbaarheid speelt een grote rol. De gemeente volgt het STOMP-principe: Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Mobility as a Service (deelmobiliteit), en Privéauto — in die volgorde van voorkeur. Daarnaast is er de duidelijke wens om CO₂-neutraal te worden.
Slim bouwen, natuur behouden
Nieuwbouw zal vooral plaatsvinden op plekken waar al bebouwing is, zoals rond stations en in de centra. In totaal komen er 6.000 nieuwe woningen bij, met aandacht voor betaalbaarheid en geschikte woningen voor zowel jongeren als ouderen. Tegelijk blijft het buitengebied vrij van verdere verstedelijking, met nadruk op behoud van natuur, recreatie en het agrarisch karakter.
Samen werken aan uitvoering
De uitvoering van de visie gebeurt samen met inwoners, ondernemers en partners, via verschillende programma’s, bijvoorbeeld voor woningbouw en klimaat. Een eerste stap is het opstellen van het Gebiedsprogramma Stompwijk, dat zich richt op het verbeteren van de leefbaarheid en vitaliteit in dit dorp op korte termijn.
Veel inwoners hebben al meegedacht bij het opstellen van de visie. Ook nu kunnen mensen nog hun mening geven: van 22 augustus tot en met 2 oktober ligt de ontwerpvisie ter inzage voor reacties.
Leidschendam-Voorburg PolitiekTelefoon Redactie
071 - 5425160