De lekkerste patat haal je in Leiden, zo werd afgelopen weekend bepaald tijdens het wereldkampioenschap frietbakken in het Franse Arras. Thijs Boom bestiert de zaak en vertelt aan Omroep West het geheim van de winnende goudgele snack.
Thijs is al 4,5 jaar bedrijfsleider van de patatzaak Dapp in Leiden. Zelf was hij niet bij het WK in Frankrijk, Dapp-eigenaar Siem van Bruggen nam de honneurs waar. De deelnemers streden mee in zes categorieën, de patat van Boom kwam als winnaar uit de bus in de categorie Authentieke Frietjes. Maar hoe win je nou zo’n prestigieuze titel?
“We hebben een hoop liefde voor de aardappel”, vertelt hij. “We snijden alles vers en hebben onze eigen sauzen.”
En welk geheim recept schuilt erachter? “Het is gebaseerd op het frietje dat we in de winkels maken. Die koken we in water met rozemarijn en vervolgens bakken we ‘m twee keer. Eén keer op hoge en dan op lage temperatuur. Het frietje op het WK is zelfs drie keer gebakken.”
‘Meer smaak dan gewoon frietje’
Bezoekers van Dapp in Leiden snappen wel dat de zaak de nummer één is geworden. ‘Echt lekker’, vertelt een van de gasten van de zaak. “Het is niet bijzonder, maar gewoon lekker. Je merkt dat het vers is.” Een andere bezoeker heeft ook alleen lovende woorden voor de patat. “Ik ben geen frietexpert, maar hij smaakt heerlijk. Echt te gek. Hij heeft meer smaak dan een gewoon frietje.”
Supercool
Thijs vindt het leuk dat ‘zijn’ patat zo in de smaak valt. “Wij wisten al een tijdje dat we de beste friet hadden. Dat nu iedereen dat hoort, is natuurlijk supercool.”
Telefoon Redactie
071 - 5425160