Het is dinsdag een maand geleden dat Stadsbakkerij Water & Bloem in Leiden werd getroffen door brand. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar de schade binnen bleek groot. Eigenaar Mattijs Vinkesteijn herinnert zich de dag nog haarscherp.
“Er was een studente die hier langsfietste. Ze legde haar hand tegen het raam en dacht: dit is mis. Ze belde meteen 112. Of dat onze redding is geweest, weet ik niet, maar het is daardoor wel vroeg ontdekt”, zegt hij over de brand op 9 november.
In de bovenwoningen van de zaak in de Pieterskerk-Choorsteeg was niemand aanwezig. Dankzij de snelle inzet bleef de schade beperkt, al valt dat woord ‘beperkt’ voor de bakker zelf moeilijk te rijmen met de zwarte, gesmolten binnenkant van zijn zaak.
“Alles is zwart. Het heeft gesmeuld en er was weinig zuurstof, dus je houdt vooral roet over. Lampen zijn gesmolten, het plastic droop naar beneden… Het stinkt, alles is verwoest.” Volgens de brandweer ontstond het vuur waarschijnlijk bij de ovens en sloeg het door naar het plafond.
Slingers ophangen voor zijn dochter
De timing was extra wrang. Mattijs hing die ochtend de slingers op voor de tiende verjaardag van zijn dochter. “Ik kreeg een telefoontje van de buurman: rook uit de brievenbus. Ik schoot in de hyperventilatie en ben als een gek op de fiets gesprongen”, vertelt hij. “Halverwege de Nieuwe Rijn hoorde ik de sirenes al. Toen wist ik: dit is foute boel.”
Opgeven? Geen optie. Terwijl de bakkerij nog nagloeide, zat Mattijs al in de organisatiestand. “Je moet je team bij elkaar houden. En je klanten. Dus het was meteen schakelen.” Nog diezelfde middag stond een bevriende aannemer te slopen. De volgende dag werd een oven geleverd. Maandag deden ze al kleine productie en zaterdag waren ze weer open. Maar niet in het oude pand.
Brood bakken nog niet mogelijk
Brood bakken, de kern van Water & Bloem, kon niet meer in het uitgebrande pand. Een van de stagiairs kwam met de gouden tip: een plek in Noordwijkerhout. “Brood van Nu had ruimte. Echt fantastisch. Daar hebben we ons eigen hoekje gebouwd, met onze kneedmachines en werkbanken. We gebruikten hun oven. Het voelt bijna absurd hoe goed dat werkte.”
Tijdelijke winkel, tijdelijke kraam
Toevallig had Mattijs al op 15 oktober het oude pand van pizzeria De Spiekeria overgenomen, pal tegenover zijn bakkerij. “Dat zou een Sinterklaas pop-up worden. Nou… het werd alles tegelijk. Een winkel, een reddingsboei, een kleine bakkerij”, lacht hij.
“Doordeweeks gaat het prima”, vertelt hij. “Maar op zaterdag… dat past hier niet. Dan redden we het gewoon niet.” Daarom staat Water & Bloem op zaterdagen met een speciale marktkraam op het Pieterskerkplein, geregeld in samenwerking met de gemeente.
Flink bedrag opgehaald
De steun uit de stad is enorm. Een groep ondernemers – vooral bedrijven die brood afnemen van Water & Bloem – begon spontaan een crowdfunding. “Meer dan negenhonderd mensen hebben gedoneerd. Tussen de 5 en 250 euro. Dat aantal… dat ontroert me nog het meest”, zegt Mattijs zichtbaar geraakt. In totaal werd meer dan 30.000 euro opgehaald.
Het bleef niet bij geld: “De groenteboer die helpt met de marktkraam, iemand met een busje die spullen vervoert, een handelaar die gratis materialen brengt… Alles. Iedereen helpt. Het is ongelofelijk.”
‘Team sterker dan ooit’
Volgens Mattijs is zijn team misschien wel sterker dan voorheen. “Van de ene op de andere dag vroeg ik: wil je in Noordwijkerhout werken? Wil je in een busje rijden? Niemand heeft ervoor gekozen, maar iedereen doet het. Ze ontlasten me. Dat is goud.”
Wanneer gaat de bakkerij op het vertrouwde plekje weer open? Een officiële datum is er nog niet. Maar Mattijs heeft een duidelijk doel: “Ik zeg tegen mijn vrouw: 1 april. Want Pasen wil ik niet missen. Dat is een feestdag voor bakkers. We moeten dan shinen met onze producten. Maar Pasen valt vroeg… Het wordt spannend.”
‘Dit is Leiden op z’n best’
De vraag of dit ‘Leiden op haar best’ is? Mattijs hoeft er niet over na te denken. “Ik ben gek op Leiden, maar dit… dit is de overtreffende trap. De stad staat achter ons, mensen buiten Leiden ook. Het is hartverwarmend.” De ovens in Noordwijkerhout draaien door, de tijdelijke winkel bruist, de marktkraam staat klaar voor de zaterdagdrukte en in de Pieterskerk-Choorsteeg wacht een bakkerij die, ondanks de roetschade, barst van de toekomstplannen.


Telefoon Redactie
071 - 5425160