Een inspiratiemiddag in de Hooglandse Kamer in Leiden rond de Jamaicaanse reggaezanger Bob Marley. Ranfar Kouwijzer, predikant-directeur van de Pauluskerk in Rotterdam is een fan van hem. Hij zal zijn muziek laten horen en met ons bij de spirituele betekenis ervan stil staan.
De Jamaicaanse reggaezanger Bob Marley (1945-1981) scoorde in de jaren zeventig en tachtig wereldwijde hits als No woman no cry, Get up stand up en Redemption song. Zijn werk betekende de mondiale doorbraak van de reggae. Marley, die opgroeide in een sloppenwijk van Kingston, bekeerde zich op zijn 22e tot het Rastafari-geloof en werd de bekendste uitdrager van deze religie. Hij sprak zich ook politiek uit, onder meer over dekolonisatie, de Pan-Afrikaanse gedachte en over legalisering van cannabis. In 1977 werd een melanoom onder Marley’s teennagel ontdekt. Hij weigerde om religieuze redenen een teenamputatie. De kanker zaaide uit en werd hem op 36-jarige leeftijd fataal. Het postuum uitgebrachte greatest hits album Legend werd één van de best verkochte albums aller tijden. Marley’s muziek is nog steeds ongekend populair.
Ranfar Kouwijzer (1973) is predikant-directeur van de Pauluskerk in Rotterdam. In deze diaconale kerk worden mensen opgevangen die op straat terecht komen, zoals verslaafden, psychiatrisch patiënten, arbeidsmigranten en ongedocumenteerden. De kerk biedt dagelijks aan zo’n tweehonderd mensen een huiskamer, warm eten, kleding en wasgelegenheid, medische en juridische begeleiding, maatschappelijk werk, kunst en cultuur en zinvolle dagbesteding. En er wordt ook muziek gedraaid! Bob Marley staat onbetwist op nummer 1. Ranfar Kouwijzer – zelf ook een fan – neemt Marley-liefhebbers uit de Pauluskerk mee. Wat maakt deze muziek nou zo bijzonder, belangrijk, tijdloos en geliefd? Welke inspiratie putten mensen van de straat uit zijn boodschap? Met volop gelegenheid tot vragen stellen, ontmoeting en uitwisseling.
Gepubliceerd: 6 april 2022
Telefoon Redactie
071 - 5425160