De boeren die traditionele BoerenLeidse kaas maken, vertellen in Museum De Lakenhal over hun ambacht en over de historie van hun kaas. Tussen 12.00 en 15.00 kun je binnenlopen en kennismaken met het vakmanschap van de boeren, meedoen aan de mini-workshop boter maken en je kennis testen over koeien en de Leidse zuivel. En natuurlijk laten de boeren je graag hun kaas proeven en kun je hun producten kopen.
De BoerenLeidse kaas wordt al eeuwenlang gemaakt in de dorpen rondom Leiden. In de 17e eeuw waren de Leidse boter en kaas wereldberoemd. De boter werd gegeten aan het Franse hof en de kaas ging mee met de schepen van de VOC. Honderden kleine boerderijen in de omgeving maakten toen boter en kaas. Nu maken nog acht boerderijen de BoerenLeidse kaas. Ze zetten zich in om de traditie levend te houden, vaak al generaties lang.
‘Boter, kaas en Leiden’ is een gratis activiteit in het programma Kennis door de Wijken, georganiseerd door de Vereniging BoerenLeidse Kaasmakers. De toegang is gratis. Om ook de collectie van Museum De Lakenhal te bekijken, is een ticket nodig.
De kaasopslag rond 1800. (Afbeelding: Natuurlyke Historie van Leidse onderzoeker/schrijver Johannes Le Francq van Berkhey).
Gepubliceerd: 23 mei 2022
Telefoon Redactie
071 - 5425160