Beton heeft één groot nadeel. Onder druk kunnen er gemakkelijk scheuren ontstaan. Worden dergelijke scheuren te groot, dan leidt dat tot roest van de stalen wapening. Dergelijk betonrot gaat ten koste van de stevigheid van het bouwwerk. Het zou ideaal zijn, als het beton zelfherstellend zou zijn, en dat is waar de onderzoekers van de TU Delft nu aan werken.
Door calcium-producerende bacteriën in het beton te verwerken zou het mogelijk moeten zijn beton te maken met dergelijke zelfherstellende eigenschappen. Prof. Henk Jonkers van de TU Delft is op zoek gegaan naar bacteriën die hiervoor geschikt zijn. Met zijn onderzoek heeft hij een drietal soorten gevonden die gebruikt kunnen worden in zelf-reparerend beton.
Spreker
Prof. Henk Jonkers is hoogleraar “Bio-adapted and Sustainable Building Materials” aan de TU Delft. Als microbioloog doet hij onderzoek naar mogelijkheden om scheuren in beton te herstellen met kalksteen producerende bacteriën. Muziek: B2fab, met rustige en dromerige popmuziek in een solo optreden met piano. Aanvang muziek: 19:40 uur. Aanvang lezing 20:00 uur; eindtijd: 22:00 uur.
Gepubliceerd: 27 september 2022
Telefoon Redactie
071 - 5425160