Dit bord waarschuwt voor de inzet van Mosquito's. (Foto: Gemeente Leiderdorp)

Inzet Mosquito's bij Winkelhof Leiderdorp gestopt

De gemeente Leiderdorp stopt met de inzet van Mosquito’s bij winkelcentrum Winkelhof. Dit is de conclusie na de pilot met het Mosquito-apparaat, bedoeld om overlast rondom de Winkelhof te verminderen. Het apparaat zendt hoge tonen uit die in principe alleen door jongeren tot 25 jaar gehoord kunnen worden. Uit de evaluatie blijkt dat het apparaat niet het gewenste effect had en zelfs negatieve gevolgen voor omwonenden veroorzaakte.

De Mosquito-pilot duurde een jaar. In de evaluatie zijn verschillende bronnen meegenomen, waaronder meldingen bij de politie, ervaringen van handhaving en jongerenwerk en enquêtes onder omwonenden. Hoewel er enige afname in overlast werd waargenomen, was deze niet groot genoeg om de inzet van de apparaten te rechtvaardigen. Bovendien melden veel omwonenden, ook degenen ouder dan 25 jaar, dat ze last hadden van het geluid, vooral tijdens de zomeravonden wanneer zij hun ramen en deuren open hielden.

Preventief
Bij de start van de pilot was met de omwonenden afgesproken dat de Mosquito’s alleen aangezet zouden worden bij daadwerkelijke overlast, aangezien het een repressief middel is en geen preventief middel. Dit zou bijvoorbeeld gebeuren na meldingen bij de politie of handhaving. “Bij het vergelijken van de data over het aantal activeringen van Mosquito’s en het aantal overlastmeldingen bij politie en handhaving, blijkt echter dat de Mosquito’s geregeld ook zonder meldingen, dus preventief, zijn geactiveerd. En dat was niet de bedoeling”, stelt de gemeente in het rapport.

Alternatieven
Het college van burgemeester en wethouders besluit op basis van de evaluatie om de inzet van Mosquito’s niet voort te zetten in dichtbevolkte woongebieden. Het gemeentebestuur denkt nu na over alternatieve maatregelen zoals een samenscholingsverbod werden voorgesteld. Deze grijpen minder in in de persoonlijke levenssfeer van omwonenden.

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×