De openhaard stoken op windstille dagen zorgt voor overlast in de buurt. (Foto: Robbert Beurse)

CDA Zoeterwoude wil stookverbod op windstille dagen

Als het aan CDA-raadslid Wim Klein ligt is het op windstille dagen verboden om de openbaar of houtkachel te stoken in Zoeterwoude. Hij diende een voorstel hiervoor in tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Klein komt op voor inwoners die last van de houtstook hebben. Het voorstel wordt als sympathiek ontvangen, maar de raad zet liever in op voorlichting dan een verbod. Het college sluit zich hierbij aan.

Er is op dit moment geen landelijke wetgeving omtrent houtstoten. Gemeenten kunnen dit zelf regelen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Klein wilde de bestaande APV 5.34 uitbreiden met de voorwaarde dat het verboden is
om een ruimte te verwarmen met behulp van houtstook wanneer de RIVM een stookalert afgeeft. “Statistisch gezien hebben ruim 1.500 inwoners van Zoeterwoude gezondheidsklachten wanneer er openbaarden of houtkachels worden gestookt bij weersomstandigheden waarbij de rook lang blijft hangen”, vertelt hij tijdens de raadsvergadering.

Gezondheidsgevaren
De andere fracties prijzen Klein om het feit dat hij opkomt voor inwoners die hier last van hebben. “Complimenten dat u zo voor deze groep opkomt. Toch zijn wij meer voor het stimuleren van bewoners met informatiecampagnes dan het afdwingen met regels. Leg uit waarom houtstook op bepaalde dagen voor extra gezondheidsgevaren leidt”, zegt Kitty de Lange, fractievoorzitter van de VVD Zoeterwoude.

Resultaat
Oppositiepartij Progressief Zoeterwoude hinkt op twee benen. “Ook wij zijn in principe niet voor een verbod. Maar alleen een voorlichtingscampagne zonder duidelijke regels gaat, vrezen wij, te weinig resultaat opleveren”, zegt raadslid Arjan Agema.

Senioren Belangen Zoeterwoude sluit zich aan bij de opmerkingen van de VVD, dat op haar beurt nog de link naar de landelijke politiek legt. “De VVD in de Tweede Kamer werkt aan landelijke regels op dit gebied. Waarom willen we hier eigenlijk op vooruitlopen? Laten we vooral afwachten”, zegt De Lange.

Zwaar
Ook burgemeester Fred van Trigt dankt Klein voor zijn initiatiefvoorstel, maar vindt een verbod te ver gaan. “Wij kunnen als gemeente niet verbieden om een houtkachel te branden. Alleen in uiterste gevallen, wanneer er sprake is van ernstige overlast, kunnen we handhavend optreden. Maar dat is echt een zwaar middel”, legt hij uit. Ook de belasting die een dergelijke regel met zich meebrengt is volgens Van Trigt niet in verhouding. “We hebben één boa, die heeft hier geen tijd voor”, zegt hij.

Wethouder Moniek van Sandick sluit de discussie met de suggestie dat praten met de buren in veel gevallen ook een oplossing kan bieden. “Ga het gesprek met elkaar aan. Geef aan dat je op bepaalde dagen erg last hebt van de haard en je zult zien dat er begrip is”, zegt zij.

Advertentie

Politiek Zoeterwoude


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×