Het knelt bij opvang asielzoekers, vluchtelingen en statushouders in Leiderdorp

De gemeente Leiderdorp heeft grote moeite om voldoende huisvesting te bieden aan bijzondere doelgroepen zoals asielzoekers, Oekraïense vluchtelingen en statushouders. Zeker nu de Spreidingswet als wet geldt, is de druk extra hoog.

Sinds 1 februari is die nieuwe Spreidingswet van kracht. Deze wet verplicht Leiderdorp om 173 asielzoekers te huisvesten, waarvan 15 minderjarigen. Op dit moment worden 100 asielzoekers opgevangen in de Levensstroomkerk aan de Elisabethhof. De huidige opvang is verlengd tot 1 februari 2026, maar voor 73 asielzoekers moet dus nog een locatie gevonden worden.

Opvang Oekraïners
Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn er 116 plekken in de Statenhof. Hier worden momenteel 102 Oekraïners opgevangen. Daarnaast zijn vier eengezinswoningen beschikbaar gesteld voor Oekraïense gezinnen, maar deze worden dit jaar verkocht. Voor hen is vervangende woonruimte verzorgd voor de duur van een jaar.

De taakstelling voor Leiderdorp om Oekraïense vluchtelingen op te vangen wordt verhoogd van 122 naar 150 personen. Daarvoor worden nu ook mogelijkheden onderzocht. ‘Daarnaast wordt ook gekeken naar de impact en oplossingen van het aflopen van contract Elisabethhof en de tijdelijke huisvesting van Rijnhart Wonen.’

Sociale huurwoningen
Leiderdorp heeft ook te maken met een fors tekort aan sociale huurwoningen, waardoor er geen doorstroming is. Rijnhart Wonen, de woningcorporatie voor Leiderdorp, heeft dit jaar slechts 36 woningen beschikbaar kunnen stellen, een historisch laag aantal. Deze woningen moeten verdeeld worden over verschillende doelgroepen. Onder meer 15 woningen aan reguliere huurders en 4 woningen voor statushouders. Door dit tekort lukt het niet om alle statushouders op tijd te huisvesten. Hierdoor loopt de gemeente achter op de taakstelling voor 2023, wat extra druk legt op de taakstelling voor 2024.

De gemeente moet voor het einde van het jaar nog 63 statushouders huisvesten. Een grote opgave, zeker gezien er de afgelopen zes maanden maar 4 woningen aan statushouders zijn toegewezen. De gemeenteraad komt in oktober te spreken over de opvang van asielzoekers, Oekraïense vluchtelingen en de huisvesting in sociale huurwoningen.

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij Nieuws Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×