Tijdens de Leiden Pride varen inclusieve boten door de Leidse grachten. (Foto: Redactie)

Pride-demonstranten moeten zich tijdig aanmelden bij de gemeente

De gemeente Leiden roept mensen die een demonstratie willen organiseren tijdens de Leiden Pride op 7 september dat vooraf te melden aan de gemeente. Zo kan het stadsbestuur de demonstratie ‘gezamenlijk zo goed mogelijk voorbereiden.’

SVL, PvdA, PvdD en GroenLinks vroegen aan het college hoe het demonstratierecht wordt gewaarborgd. Volgens de partijen ging dat vorig jaar niet goed. “Mensen hadden het gevoel dat er niet voldoende ruimte was voor demonstraties en sommigen voelden zich zelfs onveilig.”

Het college is het er mee eens dat het demonstratierecht een grondrecht is, ‘en ook bij evenementen is hier ruimte voor’. Maar, zo schrijft het college: “zoals bekend maken we in Leiden graag in samenspraak én op voorhand afspraken met de organisator over demonstraties en betogingen.”

Het college wil graag een kennisgeving vooraf van organisatoren om het een en ander in goede banen te leiden. “Op deze wijze kunnen wij demonstraties faciliteren en kan er vooraf beoordeeld worden welke veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden om de veiligheid van zowel demonstranten als omstanders te waarborgen.” Echter is het geen verplichting om vooraf kennis te geven. “Als er indicaties zijn dat er demonstraties plaatsvinden waarover vooraf geen contact is gezocht met de gemeente, worden deze uiteraard gefaciliteerd.”

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@centraalplus.nl

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×